Niet voor watjes

banner

Game overnovember 2010

Niet voor watjes

“Héé, pas op, straks krijg ik een splinter in mijn oog!” Er vliegen scherpe stukjes steen in het rond. Mazen (10) helpt zijn vader met het bouwen van een nieuw huis. Hoog boven de afgrond sjouwt Mazen met stenen. Het is een gevaarlijke klus. Maar Mazen is nergens bang voor.

Het liefst wil Mazen soldaat worden. Net als zijn twee ooms. “Dat is gaaf werk, in de bergen lopen en schieten. Ik ben al heel sterk. Ik weet ook precies welke maat steentjes mijn vader nodig heeft om tussen de grote stenen te stoppen. Dan wordt de muur goed stevig.”

Hoog in de bergen

Het dorp van Mazen, Al Reebat, ligt hoog in de bergen. Tussen de huizen zigzaggen smalle straatjes. Overal op de kleine binnenplaatsjes staan geiten. Je ziet ze niet altijd, maar je hoort ze wel. Mèèèhèè, daar staat er weer een.

Mazen heeft grote stenen naar boven gezeuld.
Deze stenen heeft Mazen naar boven gezeuld.

Mazen loopt over een boomstronk naar de andere kant. De huizen zijn gebouwd van stenen uit de berg.
De huizen zijn gebouwd van stenen uit de berg.

Frisse duik

Pffff, het is ondertussen te warm om met stenen te zeulen. Mazen verheugt zich al de hele ochtend op een frisse duik in een donkere, koude waterput. De put vangt regenwater op. Dat is heel belangrijk want er is weinig water in de bergen. Elke dag bidden ze in de moskee om regen. Hopelijk helpt Mazen’s naam een handje mee. Mazen betekent in het Arabisch ‘wolk waarin een regenbuitje zit’.

Verschuilen

‘s Middags eten de mannen van het dorp bij Mazen thuis. Mazen haalt het eten uit de keuken. Vrouwen en meisjes komen niet in de woonkamer als er vreemde mannen zijn. Na het eten proppen de mannen groene qat-blaadjes in hun mond. Ze kauwen de blaadjes tot één groene natte prop. Het lijkt wel of er een tennisbal in hun wang zit. Het sap van de blaadjes geeft een licht gevoel in je hoofd. Heerlijk vinden de mannen dat. De qat groeit op de hellingen rond het dorp.

De jongens staan in een waterput. Laatst ging het mis. Toen is iemand in de put verdronken.
Soms gaat het mis. Laatst is in deze put nog iemand verdronken.

Eten doet iedereen met zijn rechterhand.
Eten doet iedereen met zijn rechterhand.

Qat = drugs

In Jemen zijn veel mannen en vrouwen en ook kinderen verslaafd aan qat. Qat is niet verboden in Jemen, maar het is wel slecht voor je gezondheid. Bovendien kost de teelt van qat veel water. Te veel. De grondwaterspiegel in Jemen daalt twee meter per jaar.
Water halen is zwaar meisjeswerk

Naar buiten

Mazen is het nu wel zat om bij de grote mannen te zitten. Hij wil liever naar buiten. “Kom, ik laat je het dorp zien!” Waar je ook kijkt, overal piepen kinderen om het hoekje. Elke familie in Jemen heeft zeven of acht kinderen. Op straat hollen vooral jongetjes. De meisjes helpen hun moeder in de keuken. Of toch niet? Wat is dat voor gegiechel daar beneden?

Loodzwaar

Het zijn de meisjes bij de waterplaats beneden. Op hun rug sjouwen ze loodzware jerrycans. Mazen blijft op een afstandje. Deze waterput is verboden terrein voor jongens. Als de meisjes hem zien bedekken ze vlug hun gezicht. Ksss, ksss, wegwezen jij, pottenkijker!

In het kort

• Stenen sjouwen is werk voor jongens
• Water halen is een taak voor meisjes
• Jongens en meisjes spelen niet samen buiten

Meisjes moeten water halen. Op hun rug dragen ze loodzware jerrycans.
Water halen is zwaar meisjeswerk.

Mazen springt naar beneden bij de ingang van de waterput.
Mazen springt naar beneden bij de ingang van de waterput.