Nieuw in de buurt

banner

Mijn Buurtdeze maand

Nieuw in de buurt

Toen Abbas (12) uit Syrië in de buurt van Hidde (9) uit Zutphen kwam wonen, leerden ze elkaar kennen door het Buddy to Buddy-project. Hidde: "Ik maak kinderen uit oorlogslanden wegwijs in mijn stad."

Wat maakt jullie vriendschap extra bijzonder?

Abbas: "Hidde helpt me met de uitspraak van Nederlands en hij laat me plekken in de buurt zien waar je fijn kunt spelen."
Hidde: "Ik vraag van alles over zijn cultuur. Ik dacht bijvoorbeeld eerst dat vrouwen hoofddoeken dragen omdat het in die landen heel warm is. Abbas legde uit dat het met hun geloof te maken heeft."

Wat zijn de verschillen met je vorige buurt?

Abbas: "In Syrië woonde ik in een grote stad. Daar waren niet zoveel bomen en bloemen als hier. Ik kon ook niet fietsen op straat, want er waren geen fietspaden."
Hidde: "We zijn ook net verhuisd en hebben nu een veel grotere tuin. Perfect voor een trampoline."

Hoe zijn jullie nieuwe buren?

Hidde: "Toen we hier twee weken woonden, ben ik me maar eens gaan voorstellen bij de buren. Daarna ging ik meteen met ze spelen."
Abbas: "De ene buurman hielp ons verhuizen van het asielzoekerscentrum in Arnhem naar ons nieuwe huis in Zutphen. Een andere buurman gaf ons een bos bloemen met een mooie vaas. Het enige nadeel van ons huis is dat er geen schutting in onze achtertuin staat. Mijn bal valt soms in de bloemen van de buurman en dat vinden we allebei vervelend."

Wat doen jullie voor je buurt?

Hidde: "Na Oud & Nieuw lagen er heel veel restjes van rotjes op straat. Die heb ik toen opgeruimd."
Abbas: "Wij brengen vaak eten naar de buren. Maar de buren doen ook veel voor ons. Mijn vader mag bijvoorbeeld tuingereedschap lenen."

Abbas (links) en Hidde leerden elkaar kennen via het Buddy to Buddy-project in Zutphen.