Ontmoeting

banner

Ontmoeting in conflictseptember 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten Filmpjes Les: Vluchtelingen

Ontmoeting

In Bosnië en Herzegovina was het twintig jaar geleden oorlog. Verschillende groepen vochten tegen elkaar: Bosnische moslims, Kroaten en Serviërs. SEMIR (9) is moslim. Hij vertelt dat je vrienden moet maken. Daar kan je mee spelen.

BOJANA (11), NUDEJMA (10) en MILICA (10) uit Bosnië en Herzegovina hebben niet hetzelfde geloof, maar maken daar geen ruzie over. “We maken alleen maar heel veel plezier!”

FISTO (12) en HIRWA (11) waren twintig jaar geleden nog niet geboren. In hun land Rwanda was toen oorlog tussen de Hutu’s en Tutsi’s. De twee vrienden vinden het niet belangrijk wie bij welke groep hoort.

MADEEHA (9) en SHALINI (9) vertellen dat er in India wel eens gevechten zijn tussen moslims en hindoes. De twee vriendinnen snappen dat niet.

Als je het omkeren van je omelet moeilijk vindt, moet je maar goed naar SHANIA kijken. Ze woont in Rwanda en heeft een truc!

Met een flinke zwaai slingert Letizia (12) de fles de blauwe zee in. In de fles zit een tekening. “Voor de mensen aan de overkant, in Afrika. Dan weten ze dat wij hen helpen als ze hier komen.”
Met haar vriendinnen staart ze de flessenpost na.