Ontsnapt uit oorlogsstad Mosul

banner

Ontsnapt uit oorlogsstad Mosul

IRAK – 20 december 2016

De zusjes Maha en Samahar staan voor hun nieuwe huis: een blauwe tent. De tent staat in een groot opvangkamp in Irak. Sinds vijftien dagen wonen de meisjes hier samen met hun broertjes en vader en moeder. “Het is hier niet leuk, want het is super koud”, zegt Maha rillend. “Maar het is hier gelukkig wel veilig.”

Maha (11) en Samahar (9) zijn ontsnapt uit hun huis vlakbij Mosul, een grote stad in Irak. Een terroristische groep die ISIS heet, is daar al meer dan twee jaar de baas. De mannen van ISIS zijn diepgelovig en heel streng. De vader van Maha en Samahar mocht niet eens zijn baard knippen. En als je niet naar de mensen van ISIS luistert, slaan ze je of vermoorden ze je.

Door gevechten tussen ISIS en het Iraakse leger zijn veel gebouwen, wegen en bruggen kapot.

Door gevechten tussen ISIS en het Iraakse leger zijn veel gebouwen, wegen en bruggen kapot.

Het is winter in Irak. Hulpverleners delen dekens en olie uit.

Hulpverleners delen dekens en olie uit.

Eén jurk

De zusjes Maha en Samahar konden gelukkig wel ontsnappen.
"Dat was eng," vertelt Samahar. “Ik was heel bang voor de bommen.” De meisjes moesten zo snel wegrennen dat ze niet eens een tas konden meenemen. Beiden hebben slechts één jurk.
De familie ziet erg op tegen de nacht. Want dan kruipt de vrieskou hun tent binnen. De zusjes slapen dan klappertandend op de grond op een dun matrasje.

Niet naar school

In het kamp staat geen school. Dat vinden de meisjes heel jammer. Ze gaan al twee jaar niet naar school. De mannen van ISIS vernielden hun schoolgebouw en de juffen en meesters zijn weggevlucht.
Maha hoopt dat het Iraakse leger de mannen van ISIS snel wegjaagt. “Dan kunnen we weer naar huis en naar school.”

De zusjes Maha (11) en Samahar (9) zijn gevlucht uit Mosul

De zusjes Maha en Samahar zijn de stad Mosul ontvlucht.

Geen hulp

Hulpverleners maken zich zorgen over de kinderen die vastzitten in Mosul. Zij kunnen niet weg door de gevechten tussen het Iraakse leger en de mensen van ISIS. Ondertussen raakt het eten en drinken in de stad op. Er is geen elektriciteit en je kunt niet bellen naar familie en vrienden.  Toch kunnen de hulpverleners deze kinderen niet helpen: Mosul is te gevaarlijk, ze kunnen de stad niet in. De hulporganisaties wachten tot kinderen zoals Maha en Samahar ontsnappen. Pas dan kunnen ze hen helpen. Ze openen opvangkampen en delen eten en drinken uit. Ook zorgen de hulpverleners dat de ontsnapte kinderen kunnen douchen en naar de dokter kunnen gaan. Volgens de Verenigde Naties zijn ruim 45.000 kinderen gevlucht, maar zitten er in Mosul nog steeds 600.000 kinderen gevangen in het geweld.

Gevaarlijke gevechten

Sinds oktober probeert het Iraakse leger de mensen van ISIS weg te jagen uit Mosul. Dat is moeilijk, want er wonen heel veel families in de stad. De soldaten moeten dus voorzichtig zijn. Ze willen natuurlijk niet dat de bommen op woonwijken terechtkomen. Er wonen veel kinderen in Mosul. Zij hebben geen eten en drinken en kunnen niet weg door de gevaarlijke gevechten.

Er wonen nog steeds 600.00 kinderen in Mosul

Veel kinderen zijn al meer dan twee jaar niet naar school geweest en in het kamp is ook geen school.