Overal blauwhelmen

banner

Vrijheidmei 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Overal blauwhelmen

Wat vind je van de soldaten?

“Ze maken me bang. Ik weet niet wie ze zijn of wat voor werk ze doen. Dat zou ik graag willen vragen, maar ik durf niet. Ze herinneren mij aan de oorlog, omdat ze ook wapens dragen. Ik zie geen verschil tussen deze militairen en de mannen die ons drie jaar geleden overvielen.”

Wat gebeurde er toen?

“Op een avond drongen gewapende mannen ons huis in Kidal binnen. Het waren rebellen. Ze pakten onze spullen af en gingen er zelfs met onze matrassen vandoor. Ik was zo bang dat ik moest gillen. Daarna gingen ze gelukkig weer weg.
Andere mensen uit onze straat werden meegenomen en vermoord.”

Adolet Walet (12) ontmoet Nederlandse blauwhelmen die deel uitmaken van de vredesmissie van de Verenigde Naties in het Afrikaanse land Mali.

Adolet vindt deze Nederlandse blauwhelm niet zo eng.

Wat deden jullie toen?

“Van mijn moeder moest ik snel mijn tas pakken. We vluchtten met de hele familie in de auto. We reden dagenlang. Uiteindelijk staken we de grens over, naar Niger. Ik weet niet hoe lang we in dat land zijn gebleven. Daarna gingen we naar de hoofdstad van Mali: Bamako. En nu woon ik hier in Gao.”

Wat doe je als je vrij bent?

“Er is hier niet veel te doen en speelgoed hebben we niet. Daarom klets ik vaak met mijn vriendin Alimatou. We hopen dat we altijd samen kunnen blijven.
Soms droom ik over de oorlog. Maar als ik televisie kijk vergeet ik al die nare beelden.”

Wat kijk je dan?

“Het liefste tekenfilms, maar ook naar Violetta. Dat is een Disneyserie over een meisje dat iedereen helpt. Dat zou ik ook wel willen. Mijn grootste wens is dokter worden. Dan zorg ik dat er genoeg medicijnen in Mali zijn, zodat ik iedereen beter kan maken. Maar dan moet er wel eerst vrede zijn.”

Voor Samsam ontmoette je twee blauwhelmen uit Nederland. Hoe vond je dat?

 “Heel spannend. Ze kwamen met een jeep naar ons huis. Mijn broertje Ibrahim en ik mochten vragen stellen. Ik was eigenlijk best wel nieuwsgierig en ik kwam erachter dat ze helemaal niet zo eng zijn als ik dacht.”

Adolet Walet (12) en Ibrahim Ag (10) moetsen vluchten voor de oorlog in hun land Mali. Blauwhelmen van de Verenigde Naties proberen wat aan die oorlog te doen en Adolet en Ibrahim hadden een ontmoeting met tweeNederlanders die deel uit maken van de vredesmissie

Adolet, broertje Ibrahim en de Nederlandse blauwhelmen Alex (links) en Dennis. 

Voel je je veilig hier?

“In deze stad zijn we veiliger dan in Kidal, waar we eerst woonden. Daar zijn nog gevechten. Daarom kunnen we niet terug. Dat vind ik erg, want ik mis mijn vrienden met wie ik vroeger basketbal speelde. Nu ik astma heb, kan ik toch niet meer sporten. Ik loop wel elke dag vijf kilometer heen en terug naar school en we hebben gym.”

Kon je nog steeds naar school tijdens de oorlog?

“Nee! Toen de rebellen kwamen, gingen alle scholen dicht. Het is fijn om hier nu wel weer naar school te kunnen. Ik zit al in groep acht.”

Missie in Mali

Door gewapende groepen en terroristen is het gevaarlijk in het West-Afrikaanse land Mali. Militairen van de Verenigde Naties (blauwhelmen) werken in Mali aan vrede en beschermen de burgers. In Mali zijn ongeveer 450 Nederlandse blauwhelmen.

Skypen