Overal soldaten

banner

Vrijheidmei 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Overal soldaten

Wat vind je van de soldaten?

“Ze maken me bang. Ik weet niet wie ze zijn of wat voor werk ze doen. Dat zou ik wel willen vragen, maar dat durf ik niet. Ze herinneren mij aan de oorlog, omdat ze ook wapens dragen. Ik zie geen verschil tussen deze militairen en de mannen die ons drie jaar geleden aanvielen.”

Wat gebeurde er toen?

“Mannen met wapens kwamen ons huis binnen en pakten onze spullen af. Zelfs onze matrassen. Ik was zo bang dat ik moest gillen. Daarna gingen ze gelukkig weer weg.”

Adolet Walet (12) en Ibrahim Ag (10) moetsen vluchten voor de oorlog in hun land Mali. Blauwhelmen van de Verenigde Naties proberen wat aan die oorlog te doen en Adolet en Ibrahim hadden een ontmoeting met tweeNederlanders die deel uit maken van de vredesmissie

De Nederlandse blauwhelmen Alex (links) en Dennis gingen op bezoek bij Ibrahim Ag (10) en zijn zusje Adolet. 

Ging je naar school tijdens de oorlog?

“Nee! Toen de mannen met wapens kwamen, gingen alle scholen dicht. Het is fijn om hier nu weer naar school te kunnen. Ik zit al in groep acht.”

rode lijn
Download de opdracht 'Vrijheid is voor mij ...'.
rode lijn

Wat doe je als je vrij bent?

“Er is hier niet veel te doen en speelgoed hebben we niet. Daarom klets ik vaak met mijn vriendin Alimatou. We hopen dat we altijd samen kunnen blijven.
Soms droom ik over de oorlog. Als ik televisie kijk, vergeet ik die nare dromen.
Later wil ik dokter worden. Dan maak ik iedereen beter, maar dan moet er hier wel vrede zijn.”

Voor Samsam ontmoette je twee Nederlandse blauwhelmen. Hoe vond je dat?

“Heel spannend. Ze kwamen met een jeep naar ons huis. Mijn broertje Ibrahim en ik mochten vragen stellen. Ik kwam erachter dat ze helemaal niet zo eng zijn als ik dacht.”

 

Mijn vader is een blauwhelm

Blauwhelm Dennis heeft twee dochters: Mirthe (11) en Eva (9).
Als het even kan skypen de zusjes met hun vader in Mali.
Lees hier het interview met de twee zusjes.

Wat deden jullie?

“Van mijn moeder moest ik snel mijn tas pakken. Daarna vluchtten we met de hele familie in de auto. We reden dagen lang en gingen de grens over, naar Niger.
Daarna gingen we terug naar Mali. En nu woon ik hier in Gao.”

Voel je je veilig hier?

“We zijn in deze stad veiliger dan in Kidal, de stad waar we eerst woonden. Daar zijn nog steeds gevechten. Daarom kunnen we niet terug. Dat vind ik erg, want ik mis mijn vrienden met wie ik basketbal speelde.”

Missie in Mali

Door gewapende groepen en terroristen is het gevaarlijk in het West-Afrikaanse land Mali. Militairen van de Verenigde Naties (blauwhelmen) werken aan vrede en beschermen de burgers. In Mali zijn ongeveer 450 Nederlandse blauwhelmen.

Ibrahim Ag (10) vluchtte voor de oorlog in zijn land zijn geboortedorp en ging naar de plaats Gao. Daar had hij een ontmoeting met de Nederlandse kapitein Dennis Slot, die deel uitmaakt van de vredesmissie in Mali.

Ibrahim vindt die grote militair best aardig.