Papier van olifantenpoep

banner

Poepseptember 2010

Papier van olifantenpoep

Een olifant eet zo’n 300 kilo voer per dag en hij drinkt zeker 150 liter water. Een deel poept hij weer uit. Maar waar laat je die poep? Samsam vroeg het aan Bihsnu (12) uit Nepal. Hij kan het weten want zijn vader is olifantenrijder.

Ben jij bang voor olifanten?

"Vorig jaar stampte een zware volwassen olifant ons huis binnen. Hij had honger en hij zocht rijst. Hij snuffelde aan me, het was donker, ik was bang. Mijn moeder trok me bij hem vandaan. De olifant had een deel van het voorhuis en de deurpost kapot getrapt. De olifant van mijn vader en die van 'oompje buurman' krijgen goed te eten, die zijn rustig. Ik heb hun hoofd wel eens beschilderd. En soms baad ik met ze in de rivier. Eigenlijk ben ik banger voor slangen in de jungle."

Waarom zijn hier hier zoveel tamme olifanten?

"Mijn vader en veel mannen uit ons dorp rijden toeristen op een olifant door het Chitwan natuurpark. Het hoge gras in het park is niet geschikt voor jeepsafari's. De buitenlanders hopen wilde neushoorns en tijgers te zien. Olifanten zijn niet bang voor wilde dieren. Ook het leger bezit olifanten. Op de rug van een olifant kunnen gewapende bewakers de wilde dieren goed beschermen tegen stropers."

Gebruiken jullie olifantenpoep als mest?

"Sommige boeren doen dat. Anderen verzamelen het om er papier van te maken. Je moet de poep eerst verdunnen met water. Dan kook je het in een ton op het vuur. Daarna maal je het fijn met een mixer. Dat goedje gaat op een zeef zodat het water eruit lekt. Laten drogen in de zon en je trekt het vel papier er zo af. Ze verkopen hier in een winkeltje schriftjes van poeppapier aan toeristen."

Heb je wel eens gehoord van een olifantengeheugen?

"Oef, ja! Vorig jaar was hier een Chinese toerist die een olifant sloeg. Toen hij hem later een banaan wilde voeren, pakte de olifant hem met zijn slurf, sloeg hem op de grond en zette een zware poot op zijn borst. De man overleefde het niet."

De moeder van Bishnu smeert rode rijst op zijn voorhoofd. Zo vraagt ze aan de goden om voorspoed voor haar zoon.
De moeder van Bishnu smeert rode rijst op zijn voorhoofd. Zo vraagt ze aan de goden om voorspoed voor haar zoon.

De olifant had een deel van het voorhuis en de deurpost kapot getrapt.

Bishnu in zijn schooluniform: "Olifantenpoep stinkt echt niet!"

Bishnu in zijn schooluniform: "Olifantenpoep stinkt echt niet!"

Nog meer enge verhalen?

"Ik loop 's nachts nooit meer alleen door het dorp, want er gaan verhalen over kidnappers die je meenemen en je nieren eruit halen."

Vertel eens wie je helden zijn.

"Ik houd van worstelen. John Cena en Shawn Michaels zijn mijn idolen. Mijn favoriete voetbalspeler is Pelé uit Brazilië."

Hoe begint jouw dag?

"Als ik wakker word, hoor ik eerst de vogels, dan onze olifant en dan een voorbijrijdende motorfiets. Ik was mijn handen en mijn gezicht en bid tot de goden. Dan ga ik melk kopen. Daarna drink ik thee in ons winkeltje terwijl ik huiswerk maak. na een ontbijt van dal bhat (rijst met linzen) was ik me helemaal bij de handpomp naast ons huis en trek mijn schooluniform aan. Ik kijk of mijn moeder de fiets al heeft terug gebracht en dan race ik naar school."

In het kort

- Van olifantenpoep kun je papier maken.
- Olifanten zijn niet bang voor wilde dieren.