Patta’s pimpen

banner

Schoenenjanuari 2008

Patta’s pimpen

Rafina en Hamza bezochten 'Sneakers Addicts' in Rotterdam en interviewden daar een professionele pimper. Dat is iemand die sportschoenen verandert en versiert.

Rafina (12): "Het is mijn hobby om er hip uit te zien. Niet alleen m'n schoenen zijn in de mode, ook de rest van m'n kleren. Ik lees erover in modebladen. Wij noemen gympen trouwens meestal sneakers of patta's. Dat is straattaal."
Hamza heeft alleen sneakers: "Die lopen het lekkerst. Jammer genoeg heb ik geen geld om de gaafste te kopen. Daar baal ik van."

Eerst moeten de veters eruit. Met aceton (zit ook in nagellakremover) maakt Niels (midden) de schoen eerst 'schraal'. Dan pakt de stift beter.

Eerst moeten de veters eruit. Met aceton (zit ook in nagellakremover) moet je de schoen eerst 'schraal' maken. Dan pakt de stift beter.

Het is zaterdagmiddag en Rafina en Hamza staan voor de deuren van de Maassilo. De gangen in het pand zijn donker en het ruikt er gek. Dan komen Rafina en Hamza in een ruimte waar het wél verlicht is. Wauw! Overal staan sneakers in de meest bizarre vormen en kleuren. Eén van de makers van die schoenen is Niels Kalk. Hij gaat ze álles uitleggen over schoenen pimpen. De stiften liggen al klaar. Want Rafina en Hamza moeten zelf ook aan de slag.

Wanneer pimpte je je eerste schoen?

Niels: "Toen was ik elf, denk ik. Ik vond het gewoon leuk om schoenen te dragen die verder niemand heeft. Maar dat vind ik ook met T-shirts. Ik ben vormgever en illustrator. Ik maak tekeningen voor een tv-serie. Dus dingen bedenken en maken, is mijn werk. Maar het was eerst mijn hobby.

Na het pimpen zijn de sneakers een stuk kleurrijker geworden!
Het resultaat van een paar uur pimpen.

Rafina tekent haar eigen ontwerp op een sneaker.
Rafina moet zelf ook aan de slag.

Zijn de spullen die je gebruikt slecht voor het milieu?

Niels: 'Dat zal wel. Er staat een doodskop op het etiket van de meeste flessen. En ik werk veel met stiften. Die gooi ik gewoon weg in een vuilnisbak. Samen met m'n gewone huisvuil."

Wist je dat je gympen kunt recyclen?

Niels: "Daar heb ik wel eens van gehoord. Dan kun je ze toch inleveren bij een sportzaak? Maar om eerlijk te zijn: ik heb het nooit zelf gedaan. Jij?" Rafina: "Ik zou het alleen doen als ik korting op nieuwe sneakers krijg."