Peace Out: leerlingen ontmoeten elkaar

banner

Peace Out: leerlingen ontmoeten elkaar

Uitwisselen

Voor sommige leerlingen is het een warm weerzien. Ivo (11) uit Woerden en Abdourahman (10) uit Utrecht Overvecht stralen. Ivo: "We hebben elkaar tussendoor niet meer gezien, maar wel een brief geschreven. Die ligt bij ons thuis in de vitrine." Abdourahman: "Ik heb 'm op school opgehangen. We hebben net mailadressen uitgewisseld." 

Hoi

Pleun uit Sint Michielsgestel en Hilal uit Rotterdam hebben ook geschreven. "We vonden elkaar terug op Instagram en schreven 'hoi' naar elkaar. Maar we willen zeker contact blijven houden. We vinden elkaar gewoon erg aardig."

Oorlog

Rapper Yes-R geeft het sein om de film over de Scholenruil te starten. Kreten van herkenning klinken in de zaal. Hier en daar worden handen voor de ogen geslagen, gewezen als iemand zichzelf of een vriend(in) herkent. Daarna vertelt 'meneer Dion' van Pax iets over Bosnië en Herzegovina, over de achtergronden van de oorlog. Het publiek is muisstil. De foto's en het verhaal maken indruk. 

Verbinding

De klassen lazen als voorbereiding op vandaag het Nieuwsbegrip verhaal over Džejla, de hoofdrolspeler in de film. Zes leerlingen willen wel live met haar Skypen en een vraag in het Engels stellen. Over wat ze later wil worden, of ze nieuwe vrienden heeft gemaakt en wat haar hobby’s zijn. Maar de techniek hapert en de verbinding komt niet tot stand.

 

Hoofdredacteur Mirjam helpt leerlingen met de ReportersClub.

Hoofdredacteur Mirjam helpt leerlingen met de ReportersClub.

Première

Zonder problemen start Nas Identitet op de grote schermen. Het publiek kijkt ademloos naar een kwartier speelfilm door Bosnische kinderen met verschillende geloven. Hoe goed ze kijken en luisteren blijkt wel uit de vragen die Golypoon filmmaker Mischa na afloop krijgt. Mischa: “Ze hadden de achterliggende boodschap goed begrepen en waren oprecht nieuwsgierig naar mijn ervaringen.”

Pauze

Tijd om de benen te strekken. In de foyer staan laptops met de ReportersClub open. Sommige leerlingen zoeken meteen hun reportage bij de missie “Ontmoeting”, of maken alsnog een account aan. Anderen gaan met hun oude en nieuwe vrienden op de foto. Erren uit Rotterdam zoekt ‘zijn Willem van basisschool Roald Dahl. Maar een klasgenootje weet: “Hij moest naar een hockeytraining in Hilversum.” De teleurstelling is zichtbaar. “Hopelijk zie ik hem een andere keer. Ik vond het echt leuk hem te ontmoeten. We spelen namelijk precies dezelfde games.”

Quiz

Yes-R test na de limonade terug in de zaal de kennis van het publiek. Vragen over hoeveel kindsoldaten er zijn, welke oorlog het langst duurde en uit welk land in oorlog de meeste vluchtelingen komen zorgen ervoor dat er één winnaar overblijft: een leerling van OBS Overvecht, uit Utrecht. De hele klas krijgt de gloednieuwe broodtrommel, eigenlijk een welkomstcadeau voor nieuwe individuele abonnees

Lach

Het feest barst daarna écht los, als Yes-R één van z’n bekendste nummers doet: ‘Als Er Geen Morgen Was’. Een toepasselijke songtekst, over leven bij de dag, je geen zorgen maken en ‘loop met een lach.’ Met die lach zit het bij deze leerlingen wel goed. De bussen wachten buiten alweer voor de terugreis naar Woerden, Utrecht, Den Haag, Rozenburg, Rotterdam en Sint Michielsgestel. 

 

Bekijk hier het filmpje van de Scholenruil

vfonds peace out samsam

Peace Out! werd mede mogelijk gemaakt door vfonds.

Het is nog even wachten op de Skype verbinding met Bosnië.

Het is nog even wachten op de Skype verbinding met Bosnië.

Nieuwe vriendinnen Lidewij en Jahnyra.

Nieuwe vriendinnen Lidewij en Jahnyra.

Zoek je eigen foto

Ga naar Facebook (of vraag je juf, meester of een familielid met een account). Open het album PeaceOut! 2015 (let op: dat kan alleen als je een account hebt, anders krijg je een foutmelding). Tag vooral jezelf of iemand die je (her)kent. 

Hetzelfde

Isis en Roos ontdekten ook al snel meer overeenkomsten dan verschillen. “We hebben dezelfde kledingstijl en houden allebei van roze en printjes.” Lidewij uit Den Haag en Jahnrya uit Rozenburg kijken naar dezelfde tv-serie. “En we zitten allebei op turnen.” Juf Marrie van Baisschool De Rozenhorst geniet met haar leerlingen mee. “Ik vond de Scholenruil een heel leuk project, de leerlingen hebben er veel van geleerd.”

Yes-R met de prijswinnaars van de quiz.

Yes-R met de prijswinnaars van de quiz.