Wat is plasticsoep?

banner

De Zeenovember 2017

Download hier de lesinstructies, werkbladen en antwoordbladen.

Lesinstructie groep 7-8 Lesinstructie groep 5-6 Opdrachten groep 7-8 Opdrachten groep 5-6

Wat is plasticsoep?

Afval

Plasticsoep is een gebied in een zee of de oceaan waar veel plastic drijft: flesjes, doppen, visnetten, plastic zakken en speelgoed, maar ook heel kleine stukjes plastic. 
Wereldwijd dumpen mensen per jaar meer dan vijf miljoen ton plastic in zee. Wetenschappers voorspellen zelfs dat de hoeveelheid plastic in zee tussen nu en 2025 nog dertig keer meer zal zijn.

Micro

Het zijn vooral landen met veel industrie die plastic afval in zee lozen. China is de grootste vervuiler, omdat dat land veel plastic en spullen van kunststof produceert. Als plastic in het water terechtkomt, valt het pas na tien jaar door zonlicht en golfslag uit elkaar. Eerst in grote stukken en daarna in steeds kleinere deeltjes: microplastics. Al dat plastic in de oceanen noemen ze plasticsoep. 

Voedsel

Zeedieren en zeevogels eten het plastic op omdat ze het aanzien voor voedsel. Omdat plastic niet verteert in de maag, is het voor veel dieren dodelijk.

Draaikolken

Het drijvende plastic hoopt zich op in vijf draaikolken in het midden van de vijf grote oceanen op aarde. Deze enorme draaikolken worden ook wel ‘gyres’ genoemd. Het zijn zeestromingen waarin plastic vuil naar het midden wordt gezogen.

Onzichtbaar

De plastic deeltjes in deze ‘gyres’ zijn zo klein dat je ze niet ziet drijven. Een groot probleem is dat uit het plastic giftige stoffen vrijkomen. Zeedieren krijgen die binnen en mensen dus ook, als ze vis of schelpdieren eten. Wetenschappers zeggen dat het gif kankerverwekkend is.

Jim (12) uit Scheveningen doet vandaag voor het eerst mee met een Beach clean-up. 

Sonia (13 jaar, 2e van rechts) en Shania (12 jaar, 2e van links) uit Rwanda krijgen in de supermarkt altijd een papieren zak om hun boodschappen in te doen.. Plastic tassen zijn verboden.

Gratis plastic tasjes zijn op veel plekken verboden. Sonia en Shania uit het Afrikaanse land Rwanda krijgen in de supermarkt altijd een papieren zak. Zelfs brood, groente en fruit is verpakt in papier. 

De mooie stranden van het Indonesische eiland Bali liggen bezaaid met plastic. Melati (13) en Isabel (11) begonnen daarom hun actie 'Bye Bye Plastic Bags'.