Afvalberg met telefoons

banner

Telefoonjanuari 2018

Afvalberg met telefoons

In Pakistan werken vooral veel kinderen tussen ons afgedankte elektronisch afval. In donkere kelders zonder ramen, halen ze bruikbare onderdelen uit telefoons en computers. De rest wordt verbrand. De giftige stoffen die daarbij vrijkomen maken kinderen ziek.

Als een vrachtwagen vol oude telefoons en computers het smalle steegje in de binnenstad van Rawalpindi komt binnenrijden, springt Johnson (13) als eerste in de laadbak. De zware, witte zakken draagt hij een voor een op zijn rug via een steile trap naar een kelder. Hij zet ze tussen bergen ander elektronisch afval, zoals computerbeeldschermen, toetsenborden en printers.

Hoestbui

De mobieltjes die Johnson uit de zakken haalt, zijn bijna onherkenbaar. Triomfantelijk laat hij de kale, platte metalen binnenkanten zien. De kapotte plastic hoesjes zijn er al vanaf gehaald.  Johnson gooit de telefoonresten in een grote ton. Van de bruikbare onderdelen worden tweedehands mobieltjes gemaakt. Pakistanen met heel weinig geld kopen ze graag. Johnson barst in een hoestbui uit. De winter is net begonnen. Is hij verkouden? Hij lacht. “Ik kuch het hele jaar door,” vertelt hij. 

In telefoons zitten giftige stoffen.

Giftige stoffen

De donkere kelders zonder ramen of luchtfilters, waarin hij zeven dagen per week werkt, maken hem ziek. We lopen door de gangen. In stoffige, vieze kamers demonteren verschillende kinderen op de koude grond computers. Ze dragen geen mondkapje. Ook niet als ze de plasticresten van de apparatuur verbranden. De giftige stoffen die daarbij vrijkomen, zoals als kwik en andere zware metalen, veroorzaken astma en huidziekten.

Mijn longen en huid kriebelen al na tien minuten. De tienjarige Asif lacht mij uit. Hij werkt hier sinds een jaar. Hij heeft er elke dag last van. Naar school gaat hij niet, zoals geen van de kinderen. “Mijn vader is weggelopen,” vertelt Johnson. Zijn moeder verdient als schoonmaakster. Maar dat is niet genoeg om de school voor haar vier kinderen te betalen.

Elektronische afvalberg 

De elektronische afvalberg  in Pakistan groeit. Maar liefst 50.000 ton aan kapotte telefoons en computers wordt er jaarlijks gedumpt. Daarvan is maar 25% bruikbaar. De rest belandt op vuilnisbelten waar de giftige stoffen de grond en het drinkwater vervuilen.  

Zulfi (12) is nooit naar school geweest

Geld

Wat vinden ze ervan dat ze tussen de afgedankte telefoons en computers van hun leeftijdgenoten uit het westen dit ongezonde werk doen? Ze halen hun schouders op. “Ik help mijn moeder” zegt Johnson. Maar hoeveel verdient hij? “Nog geen euro per dag,” vertelt hij. Ze zijn allemaal ziek. Asif van tien heeft chronische bronchitis.

Kinderarbeid is volgens de wet verboden in Pakistan. Maar het land neemt het niet zo nauw met die regels. Want het elektronisch afval dat via Europa en Amerika de havenstad Karachi binnenkomt, levert veel geld op. Steeds meer westerse landen die omhoog zitten met hun afgedankte elektronica, weten Pakistan te vinden. Want daar mag ‘alles’.

Johnsons grote droom is een eigen telefoon.

Regels

In het midden van het gesprek met de kinderen komt plotseling hun baas binnen. In zijn gevolg heeft hij een groepje stevige mannen. Wat we hier zonder zijn  toestemming doen, vraagt hij boos. We moeten heel snel wegwezen. De bodyguards kijken ons dreigend aan. De baas beweert dat deze kinderen hem na schooltijd ‘helpen’ en dat hij ze daarna 8.000 Pakistaanse roepies, zeventig Euro, meegeeft. Hij liegt.

Kinderorganisaties zoals Unicef, hebben Pakistan gevraagd om strenge regels voor het verwerken van elektronisch afval op te stellen. Vervolgens moet het land zich daar ook aan houden. De gezondheid van mensen moet voorop staan. En kinderarbeid mag niet. Maar ook in Nederland, en andere landen in het westen, zouden we beter moeten nadenken over hoe we omgaan met onze afgedankte apparaten.

Eigen telefoon

Johnsons grootste droom is een eigen telefoon en computer, maar dan moeten ze wel heel zijn. “Mijn probleem is dat ik ze uit elkaar kan halen, maar ik weet niet hoe ik van de resten een nieuwe kan maken,” zegt hij lachend.

In de klas

Bij dit artikel is een opdracht gemaakt: bekijk de lesbrief. 

Spreekbeurt houden over kinderarbeid? Kijk eens op samsam.net/kinderarbeid