Chinees Nieuwjaar: rotjes en leeuwendans

banner

Chinees Nieuwjaar: rotjes en leeuwendans

AMSTERDAM – 21 februari 2015

Honderden mensen vierden vanmiddag op de Zeedijk in Amsterdam het Chinees Nieuwjaar. Met knallend vuurwerk en dansende mannen in leeuwenpakken.

Het jaar van de geit is nu begonnen. Alle baby’s die in dit jaar worden geboren krijgen het Chinese sterrenbeeld geit. Twaalf jaar geleden was het ook het jaar van de geit. Daarom wilde Merita (11) uit Zaandam heel graag juist nu gaan kijken. “Ik ben geboren in het jaar van de geit. Mijn zus en mijn moeder ook. Toevallig hé? Mijn zus is 12 jaar ouder en mijn moeder was 36 toen ik geboren ben.”

Chinees Nieuwjaar_Merita2
Voor Merita (11) is het jaar van de geit heel bijzonder.

Kwade geesten

Als de rotjes knallen, steekt Merita twee vingers in haar oren. Ze schreeuwt: “Dat vuurwerk jaagt de kwade geesten weg. Zo begin je het nieuwe jaar goed. Dat weet ik omdat ik voor school een presentatie heb gehouden over het boeddhisme. Zelf ben ik christen, maar ik vind andere geloven en culturen heel interessant.”

Geluk

Uit de tempel komt een zwarte leeuw. Die danst over een metalen balk naar een opgehangen krop sla. Die moet de leeuw opeten en weer uitspugen. Dat brengt geluk. Twee andere leeuwen maken een rondje door de wijk met Chinese winkels en restaurantjes. Natuurlijk weer met knallende rotjes, muziek en dans.

Geadopteerd

Vriendinnen Megan (12) en Fu (12) zijn speciaal hiervoor met hun adoptieouders naar Amsterdam gekomen. “Op school weet niemand wat het Chinees Nieuwjaar betekent. Na de vakantie gaan we daar in de klas over vertellen.” Ze kennen elkaar van de reis naar China toen ze daar allebei met hun ouders een nieuw zusje gingen ophalen.

Paard

“Onze ouders vertellen zoveel mogelijk over China.” Ze weten dan ook precies welk sterrenbeeld ze volgens de Chinese cultuur hebben. “Wij zijn allebei een paard”, zeggen Megan en Fu tegelijk. Shannon (10) is wel geit. Ze glundert. Yu (11) is aap. “En dat is heel leuk.” Maar nu gaan ze eten op de Zeedijk. Chinees natuurlijk! Want daar houden ze allemaal heel erg van.

Van links naar rechts: Shannon (10), Fu (12), Megan (12) en Yu (11).Ze zijn geboren in China en geadopteerd. Best hard, dat vuurwerk!
Van links naar rechts: Shannon (10), Fu (12), Megan (12) en Yu (11). Ze zijn geboren in China en geadopteerd. Best hard, dat vuurwerk!

Deze leeuwendans luidt het nieuwe Chinese jaar in.
Deze leeuwendans luidt het nieuwe Chinese jaar in.

P1270130 - kopie
Honderden mensen keken naar de optocht.

Boze geesten

Het belangrijkste bij Chinees Nieuwjaar is het vuurwerk en de leeuwendans. Chinezen geloven dat die de boze geesten wegjagen. Niet iedereen mag in een leeuwenpak kruipen om de leeuwendans te doen. Daar moet je keihard voor oefenen en spierballen voor hebben.