Rozengeur? Geef mij maar injera-saus

banner

Voedselapril 2010

Rozengeur? Geef mij maar injera-saus

Baraket houdt niet zo van rozengeur. “Niet dat ik het vies vind, maar ik houd mijn neus liever boven een injera pannenkoek-met saus! Mijn moeder staat graag tussen de rozen." Gelukkig voor haar, want zij werkt elke dag in de kassen van een Nederlandse rozenkwekerij, die zich in het Ethiopische stadje Ziway heeft gevestigd.”

Baraket (12) is een slimme meid; ze wil later juf worden. Elke ochtend gaat ze naar school. In de middag krijgt ze computerles bij de protestantse kerk. Haar moeder heeft nooit op school gezeten. Thuis speelt Baraket het liefst met haar Barbie. Of ze damt met haar grote broer.

Baraket staat met haar broertje en speelt met een damspel

Baraket heeft met dammen nog nooit van haar broer gewonnen.

Gezegend

Baraket wil haar naam eer aan doen, want Baraket betekent 'Gezegende'“.
Mijn ouders woonden vroeger in een ander dorp. Ze hadden een zwaar leven, vaak honger en geen huis. Toen kwamen ze naar Ziway. Ze hoopten dat alles beter zou worden. Ik werd geboren. Dat was het eerste bewijs dat hun wens uitkwam. Toen kreeg mijn moeder werk in de rozenkwekerij. Ze had geluk, want elke dag staan er honderden mensen voor de poort van de kwekerij te wachten op een baantje.”

Baraket zit met haar barbiepop bij haar familie in de woonkamer.

Baraket (met barbiepop) vindt het gezellig als iedereen in de huiskamer zit.

Blij

Vroeger stond op het terrein van de kwekerij een staatsboerderij. Daar werd voedsel verbouwd. Wat vindt Baraket ervan dat de grond nu voor bloemen wordt gebruikt? Bloemen die in Nederland worden verkocht? Baraket haalt haar schouders op: “Ik weet het niet. Ik zie
alleen dat mijn moeder blij is dat ze 475 birr in de maand (= 25 euro) verdient. Het is misschien weinig, maar volgens haar krijg je elders nog minder. En als we ziek zijn, kunnen we naar het privé ziekenhuis dat naast de kassen is gebouwd.”

Baraket en haar vriendinnen krijgen les achter de computer

Baraket en andere meiden uit Ziway krijgen computerles.

Baraket neemt ons mee naar school.

De bibbers

Vandaag gaat Baraket niet naar computerles. Ze krijgt een kijkje in de kwekerij waar haar moeder iedere dag zo’n 3.000 rozen in kartonnen dozen verpakt. De bloemen gaan naar de veiling in Aalsmeer.
Baraket duwt haar moeder opzij. “Laat mij eens proberen.” Ze rukt iets te enthousiast de onderste blaadjes en doornen van de steel. “Auw! Ga jij maar verder, mam.

Baraket werkt in de kwekerij waar haar moeder rozen in kartonnen dozen verpakt.

"Au mam, die doornen doen pijn!"

Gratis zon en warmte

De Hollandse kweker is blij dat hij naar Ethiopië is verhuisd.
“In Nederland moeten we de kassen verwarmen en verlichten, in Ethiopië niet. Hier is de zon gratis, de temperatuur perfect en de lonen van de arbeiders zijn laag. Daarom kan je in dit land met bloemen zo goed verdienen.”

Dol op euro’s en dollars

De Ethiopische regering eist van buitenlandse bedrijven dat zij een groot deel van wat ze verdienen weer op de bank in Ethiopië zetten. Dat is voor Ethiopië de enige manier om aan dollars en euro’s te komen. Daarvan kunnen ze machines en vrachtwagens in Europa of China kopen. Of ze vullen de staatskas ermee, om wegen aan te leggen, scholen te bouwen en onderwijzers te betalen. Een van oorzaken van het voedseltekort is dat boeren weinig onderwijs hebben gehad. Met meer kennis kunnen ze hun land beter bewerken. En met goede wegen en vrachtwagens kan voedsel naar droogtegebieden worden vervoerd.

Baraket betekent 'gezegende'.

In het kort:

• Bloemenkwekerijen uit Nederland brengen banen en euro's.
• Armoede=minder dan 1 dollar per dag verdienen.
• Scholing is nodig voor beter landbouw.