Ambassadrice Monique Smit

banner

Ambassadrice Monique Smit

Even voorstellen:
Margaretha Geertruida Maria (Monique) Smit (verjaardag 9 april) is een Nederlandse zangeres en televisiepresentatrice.

Waarom vind je een blad als Samsam belangrijk?
Voor de meeste kinderen in Nederland is het vanzelfsprekend dat ze genoeg eten hebben, er water uit de kraan komt, en dat ze hun hobby’s zoals voetbal of hockey, kunnen uitoefenen. Vaak hebben kinderen hier geen benul van hoe andere kinderen in de wereld leven. Door Samsam besef je dat het voor andere kinderen niet vanzelfsprekend is, en daarom vind ik Samsam belangrijk.

Wat is je reiservaring? Wat viel je op?
Ik heb veel van Europa gezien, en ben voor TROS in Mexico, Miami en Florida geweest. Daar heb ik opgetreden. Afgelopen februari was ik met Tim Douwsma in Australië en recent ben ik op de Malediven geweest voor een fotoshoot, dat was geweldig, zo mooi! Ik heb geen favoriet land, vind het heel leuk om te reizen, vooral om het lokale eten te proeven en de gewoonten daar te ervaren. Wat me tijdens mijn reizen is opgevallen, is dat kinderen tot veel later op zijn, en buiten op straat zijn dan in Nederland. Ik vraag me altijd af, moeten ze de volgende dag dan niet naar school? In ontwikkelingslanden ben ik trouwens nog nooit geweest. Ik ben er wel voor gevraagd, en mijn broer (Jan Smit, red.) gaat regelmatig, maar ik ben daar volgens mij niet geschikt voor. De armoede zou me teveel raken, en ik zou te geëmotioneerd worden. Ik kijk liever naar een goede documentaire over deze landen, en ik denk wel aan die kinderen daar en probeer hier mijn steentje bij te dragen.

Waar zou een verhaal over moeten komen in Samsam?
Goh, even denken. Ik vind verhalen over kinderen in andere landen en wat ze meemaken het interessantst. Bijvoorbeeld over hoe ze hun verjaardag vieren, en of en hoe ze dan een feest geven. Ik denk dat dat heel verschillend is per land. Verder zou ik ook meer over Nederlandse kinderen willen lezen: ook hier zijn grote verschillen. Kinderen in de Randstad zijn gewoon heel anders, veel mondiger en beter gebekt, dan kinderen in Noord- of Zuid-Nederland. Ook zijn hier verschillen tussen rijk en arm, kinderen die alles hebben en kinderen die naar de Voedselbank moeten.

Wat gaat er altijd mee in je koffer?
Ik neem altijd een zonnebril mee en zonnebrand factor 50. Verder mijn Ipad om e-mails en nieuws te lezen en mijn bikini. Soms is het trouwens wel lekker om geen wifi te hebben, dan ben je meer buiten en met mensen bezig.


Samsam ambassadeur Monique Smit

Hoe vieren kinderen in andere landen hun verjaardag?