Schamele oogsten

banner

Voedselapril 2010

Schamele oogsten

RIJKE SJEIK UIT MIDDEN-OOSTEN KOOPT VRUCHTBARE GROND

Solomon is wel eens op de werkplek van z'n moeder geweest. Een enorm terrein vol plastic huizen en vloeren van aarde, waardoor dunne slangetjes met water lopen. Net als aderen door een lichaam. Hoe vindt Solomon 'Jitta Agriculture', die moderne werkplek vol computers, superzaden en groene plantjes? Wie is er de baas? Samsam vroeg hem het hemd van het lijf.

Vertel eerst iets over jezelf?

"Ik heet Solomon, ben 12 jaar oud en zit in groep 6. Ik weet al wat ik later wil worden: verpleger. Mijn meester zegt dat ik dan wel beter moet opletten”

Wat is je lievelingsdier?

"een kat uit de buurt, maar ze loopt steeds weg als het vlees op is. Ik had ooit een kuikentje, het was echt mijn liefste bezit, maar het ging dood."

De Ethiopische Solomon staat liever op de ezelskar dan dat hij naar school gaat.

Solomon staat liever op de ezelskar dan dat hij naar school gaat.

Wat viel je op aan de werkplek van je moeder?

"Het is een enorm terrein, waar bewakers met grote geweren de wacht houden. Er staan acht grote kassen. Daarin gaan ze pepers, tomaten, en paprika's kweken. Het is allemaal gloednieuw en in aanbouw. Er werken heel veel vrouwen. Ze harken met hun vingers de grond aan en planten kleine stekjes. Mannen sluiten slangetjes  waar water uit druppelt aan op waterleidingen en in een kantoor staan computer's die de watertoevoer regelen. Ik snap absoluut niet hoe dat werkt."

Heeft je moeder een goede baas?

"Daar praat ze niet over."

Solomon kijkt naar de verpleger. Die legt hem uit hoe een stethoscoop werkt.

 Solomon wil van de verpleger alles weten over een stethoscoop.

 

Het maisveldje van Endegu's vader ziet er dor uit.

De moeder van Solomon harkt met haar vingers de kasgrond.

 De moeder van Solomon harkt met haar vingers de kasgrond.

Wat is je lievelingskleur?

"Rood, zoals de huid van blanken. En omdat ik van rode kleren houd."

Hoe heet je favoriete voetballer?

"Christiano Ronaldo. Ik probeer hem na te doen. Ik heb zelf een voetbal gemaakt van samengeperste plastic zakken."

Bang voor?

"Ik ben niet zo gauw bang. Mijn vriend Engedu vindt hyena's heel eng, ik niet. Ze sluipen 's nachts door de velden tot vlakbij onze huizen. Vossen en apen kunnen ook hinderlijk zijn."

Wat is je lievelingsfruit?

"Citroen. Eet ik als ik buikbijn heb."

Eten jullie graag pepers, tomaten en paprika’s?

"Die verbouwen ze niet voor ons, maar voor het Midden-Oosten. Voor Saudi-Arabië, Dubai en landen waar veel woestijn is en waar ze zelf onvoldoende landbouw hebben."

Je vader is bewaker, je moeder werkt op het land. Waarom wil jij de verpleging in?

"Ik heb malaria gehad. Ik ben toen geholpen door een aardige verpleger. Dat wilde ik ook worden.  En boer dat is niks voor mij. Alle buren in de buurt klagen dat hun oogsten elk jaar kleiner worden. En dat de regen tegenwoordig zo onvoorspelbaar. Sommige boeren willen daarom wel in de kassen werken. Net als mijn moeder."

Landroof?

Een heel rijke sjeik is eigenaar van de grond waar de kassen van Jitta Agriculture staan. Hij heet Mohammed Al Amoudi en is topmiljardair; de op 42 na rijkste man van de wereld. Hij verdiende zijn fortuin in Saudi-Arabië en pompt nu geld in Ethiopië. De regering is blij met zijn dollars. Zo kan Ethiopië de staatskas vullen en computers en tractoren in het buitenland kopen. Critici vinden het juist heel slecht dat de Ethiopische regering zijn beste landbouwgrond verkoopt aan de rijke buitenlander. Ze zijn boos dat Al Amoudi vooral groenten verbouwt voor het Midden-Oosten en niet voor Ethiopië, waar zoveel mensen honger lijden.

Endegu staat op het maisveld, dat is heel dor.