Schoeisel

banner

Schoenenjanuari 2008

Schoeisel

Laarzen, sandalen, schoenen, slippers, pantoffels, je draagt ze elke dag. Misschien wel meerdere paren op één dag.

Mode

Wie welke schoen draagt, is een kwestie van smaak. En van wat er in de winkels bij jou in de buurt ligt. Er zijn wel 3.400 schoenenshops in Nederland. Moeilijk kiezen! Wat in de schappen en etalages staat, hangt af van de mode.

Klompen

De keuze voor schoeisel is ook een kwestie van geld. Eeuwen geleden liepen veel mensen in Nederland op klompen. Die waren warm, waterdicht én goedkoop. Toeristen zijn er gek op. Sommige buitenlanders denken dat iedere Nederlander ‘wooden shoes’ draagt.

Feestschoenen

In armere landen bedenken mensen van alles om goedkope schoenen te maken. Ze hergebruiken bijvoorbeeld autobanden. Traditionele schoenen, zoals de Nederlandse klomp, worden alleen bij speciale gelegenheden gedragen zoals bij dansen op bruiloften en feesten.

Fabrieken

Er worden maar weinig schoenen in Nederland gemaakt. Door de hoge lonen hier, zouden ze veel te duur worden. Maar elk jaar zetten zo’n 157 miljoen paar gloednieuwe schoenen hun eerste stap op Neder-landse bodem. Hiervan komt bijna de helft uit China. Veel sportschoenen worden ook in Indonesië gemaakt.

Een Nederlandse jongen bekijkt schoenen in een schoenenwinkel.

In het kort

- Keuze schoenen hangt af van mode, smaak en geld
- Bijna de helft van de schoenen hier komt uit China