Schooldag van acht maanden

banner

Thuisjanuari 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, inleiding Wereldburgerschap, opdrachten

Schooldag van acht maanden

Bijna overal op de wereld wonen mensen. Zelfs daar waar het heel koud of juist heel warm is. Zoals op de Noordpool en in de woestijn.
De mensen die er wonen trekken rond. Ze heten nomaden. Maar het leven zonder vast huis wordt voor nomaden steeds moeilijker. Bibi (9) uit het Afrikaanse land Mali vertelt erover.

Ezels

“Hé, opstaan, de zon komt bijna op.”
Youssouf (11) schudt zijn broer Bibi (9) wakker. Ze kruipen uit de tent. Verderop staan twee ezels. Om op de rug van een ezel te komen krijgt Bibi een zetje van Youssouf. Zelf springt Youssouf op de andere ezel. Na een half uur rijden, komen ze aan bij een meertje. Terwijl de jongens hun jerrycans vullen, slobberen de ezels van het water. Dat is nog koel. Want ‘s nachts is het koud in de woestijn. Overdag kan het heel warm zijn.

Youssouf (11) is een Toeareg, een nomadenvolk, en woont in het Afrikaanse land Mali.

De tent is gemaakt van takken en doeken.

Droog

Maar het leven voor nomaden is steeds moeilijker geworden. Want de grond droogt uit. Dat komt omdat er veel bomen zijn gekapt. Van die bomen zijn huizen en meubels gemaakt. En het wordt gebruikt in kachels. Maar bomen en hun wortels houden de grond vast. Zonder bomen spoelt de vruchtbare grond weg.

Lezen en schrijven

“Er is niet genoeg gras voor ons vee,” vertelt Bibi’s vader als de jongens terug zijn bij de tent. “Het is moeilijk om voedsel en water te vinden. We zijn trots op onze manier van leven, maar mijn kinderen moeten ook leren lezen en schrijven. Zeker als ze later in de stad willen wonen.”
Daarom gaan Youssouf en Bibi naar een kostschool. Kinderen leren en wonen daar. Ze gaan tussendoor niet naar huis.
“Onze broertjes en zusjes gaan niet naar school. Zij moeten helpen met water halen, koeien melken en geiten hoeden,” vertellen Bibi en Youssouf.

Bij de 'School in het Zand' kunnen de leerlingen de hele omingende zandvlakte als speelplaats gebruiken.

Als de leerlingen bij de 'School in het Zand' aankomen, moeten ze eerst even de benen strekken.

Vertrouwen

De meester stapt uit. Blij rennen de jongens naar hem toe. Hij paste vroeger ook op het vee van zijn familie. Daarna is hij naar school gegaan. De ouders vertrouwen hem.
“Natuurlijk,” zegt hij. “Ik ben de man die alles kan. Ik ben directeur, leraar, chauffeur en bouwvakker. Maar ik ben vooral een vader voor de kinderen.”

Klas vol zand

De maan schijnt als ze ’s nachts aankomen. De wind heeft de school vol zand geblazen. Dat wordt dus buiten slapen. Op een matje onder de sterrenhemel.
‘s Ochtends moet iedereen eerst helpen met vegen. Daarna kan de les beginnen.
“Wat heb je gedaan in de vakantie, Bibi?” begint de meester.
“Lekker helemaal niets,” zegt Bibi dromerig.

Toearegkinderen uit Mali worden door hun meester opgehaald om 8 maanden naar een internaat, de 'School in het Zand' te gaan.

De meester haalt zijn leerlingen op voor hun 'schooldag' van acht maanden.

Nomaden

De broers zijn Toearegs. Dat zijn nomaden in de woestijn van Noord- en West-Afrika. Toearegmannen dragen vaak diepblauwe kleren en tulbanden. Daarom heetten ze vroeger ook wel de ‘blauwe mannen’. Zelf noemen ze zich liever Tamashek-sprekers. Tamashek is hun eigen taal. De Toearegs trekken met hun vee en tenten door de woestijn.

De ouders van Bibi (9) zijn veeteelers. Ze trekken met hun kudden rond in de Sahara en de Sahel. Als ze thuis is, past Bibi ook op het vee.

Als Bibi thuis is past hij ook op het vee.

Dicht

Drie jaar lang geleden brak er oorlog uit tussen Toearegs met wapens en de regering van Mali. De Toearegs willen een deel van Mali hebben voor hun eigen land Azawad. Vanwege de gevechten is de school van Bibi een tijdlang dicht geweest.

Kostschool

De school ligt twee uur rijden verderop. De meester haalt de leerlingen met de auto op. Ze gaan dan voor acht maanden met hem mee. Naar ‘De School in het Zand’.
In de verte ziet Bibi een stofwolk. Hij komt steeds dichterbij. Bibi en zijn broer hollen naar de tent. “De meester is er!”
Ze pakken de bundeltjes met kleren die klaarliggen. Hun moeder Fati zegt niets. Ze zal haar zonen missen. Het was heel fijn om ze vier maanden thuis te hebben. Maar naar school gaan is beter voor hun toekomst.

rode lijn

Poolcirkel

Marika (9) woont boven de poolcirkel in Siberië. Haar vader trekt met een kudde rendieren over de toendra. Omdat Marika naar school moet, blijven zij en haar moeder in het dorp.

Wat Marika allemaal op school leert, kan je lezen in het artikel
'School in de sneeuw'.
rode lijn