Scouts gaan op talentenjacht

banner

Cuba: dromenseptember 2008

Scouts gaan op talentenjacht

Uitblinkers in sport en kunst

Veel kinderen uit de hoofdstad Havana gaan na school naar het sportveld El Pontón. Daar geven trainers gratis les in volleybal, voetbal, honkbal of boksen. Honkbal is verreweg de populairste sport. Iedere Cubaanse jongen droomt ervan een superslagman te worden. Want zeg nou zelf, het voelt hartstikke stoer om met een knuppel een enorme loei tegen zo’n balletje te geven. Toch?

Geheime tekens

“Ik ben graag pitcher (werper),” zegt Carlos uit Havana.
“Als ik moeilijke ballen gooi, kan de slagman niet ver slaan. Ik moet wel goed kijken naar de aanwijzingen van de achtervanger. Hij zit gehurkt achter de jongen met het slaghout en geeft me geheime tekens.”

Topsporters

Carlos zit vanaf zijn vierde op honkbal. Hij heeft een echte handschoen kunnen kopen toen familie in Amerika geld stuurde. “Maar ik word geen beroeps hoor. Dan had ik geselecteerd moeten worden voor sportschool ‘de Bebaarde Martelaren’ *
Daar word je opgeleid tot topsporter voor de verschillende nationale teams van Cuba. Maar daar ben ik niet goed genoeg voor.”

Kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen....

Selectie

Scouts stropen het land af om kinderen met talent voor badminton, honkbal, boksen, teakwondo, volleybal en nog veel meer sporten te vinden. Die kinderen krijgen op de nationale sportschool niet allen gewone schoollessen, maar vooral héél veel sporttraining.
Marlon uit Florida: “Ik ben niet geselecteerd voor de nationale sportschool. Waarom weet ik niet.” Marlon tilt zijn been op en maakt een kwartslag met zijn bovenlichaam. In slow motion doet hij voor hoe professioneel hij kan slaan. “Elke minuut dat ik vrij ben, pak ik mijn slaghout en ga ik naar dit stadion.”

Marlon speelt fanatiek honkbal, maar is niet geselcteerd voor de nationale sportschool van Cuba.

Amanda (fluit) en Carla Maria (piano) spelen graag samen.

Amanda (fluit) en Carla Maria (piano) spelen graag samen.

Muziekschool

Cuba wil niet alleen uitblinken in sport. In elke provincie zoeken scouts ook naar muzikaal talent. Die talentjes worden gratis opgeleid tot kunstenaar, musicus of balletdanser. Amanda (12): “Daarvoor moet je ook veel oefenen, hoor! Ik houd van muziek. Van Mozart en Beethoven. Ik heb zelf een liedje voor piano en fluit geschreven. Wil je het nummer horen?” Een beetje zenuwachtig blaast ze de eerste tonen op haar dwarsfluit, terwijl Carla Maria haar begeleidt op de piano.

Verboden

Op sportschool de Bebaarde Martelaren mocht samsam niet fotograferen, evenmin als op andere scholen. Hoewel de Samsam journalisten officieel toestemming hadden van het Cubaanse ministerie van Informatie om overal in het land verhalen en foto’s te maken, verboden alle schoolhoofden de fotograaf zijn werk te doen. Ze zeiden dat een officiële perskaart niet voldoende was; de communistische partij van elke provincie moest ook toestemming geven. Slechts één juf zei eigengereid: Ga je gang. Op de muziekschool mocht de Samsam-fotograaf snel vier foto’s maken, maar uitgebreid met de kinderen spreken was te veel gevraagd.

 

 

Marlon oefent elke minuut dat hij vrij is in een honkbalstadion.