Wat is slavernij?

banner

Wat is slavernij?

Slaven werden verkocht op slavenmarkten in Afrika en met schepen naar de plantages in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika vervoerd. Slaven werkten onder dwang voor een baas zonder dat ze daar geld mee verdienden. De slavernij duurde zo’n tweehonderd jaar. Elk jaar wordt herdacht én gevierd dat Nederland de slavernij in Suriname en op de Antillen afschafte op 1 juli 1863.

Hoe begon de slavernij?

Op jacht naar meer land en rijkdom, voerde Nederland in de zeventiende eeuw oorlog tegen de Spanjaarden en Portugezen. Zeevaarder Piet Hein veroverde de Spaanse zilvervloot en Nederland pakte slavenfort Elmina in Ghana  af van Portugal. Daarna namen Nederlanders de macht over in delen van Brazilië en in koloniën zoals Suriname, Aruba, Bonaire en Curaçao. In Afrika handelden ze eerst in goud en andere grondstoffen. Later kochten ze goedkope arbeidskrachten die op de plantages in hun koloniën moesten werken. De slaven verbouwden hier tabak, koffie, suiker, katoen en cacao.

Hoe lang duurde de slavernij?

De slavernij duurde zo’n tweehonderd jaar en in die tijd werden meer dan 12 miljoen Afrikanen uit hun land verscheept naar Curaçao, Suriname en Brazilië. Om te vergelijken: Nederland heeft 17 miljoen inwoners. In de geschiedenisboeken staat deze periode bekend als de Gouden Eeuw omdat Nederland heel rijk werd door de opbrengsten van de plantages. Maar door de slavenhandel noemen veel mensen deze tijd juist een zwarte bladzijde in de geschiedenis.

Verzet van slaven

Er gebeurden de meest gruwelijke dingen met de slaven. Hun meesters waren vaak streng en gewelddadig. Niet alle slaven legden zich neer bij hun situatie en kwamen in verzet. De grootste slavenopstand was in 1795 op Curaçao onder leiding van Tula. Hij stierf tijdens deze actie.

De voorouders van Gerda waren slaven die van de plantages vluchtten.

Artikelen over slavernij

Slavenfort Elmina in Ghana
Alex de Bordt uit Ghana wil weten hoe hij aan zijn Nederlandse achternaam komt. Hij bezoekt het slavenfort in Elmina waar slaven werden verkocht en verscheept naar de koloniën.

Filmpjes over slavernij
Drie kinderen uit Ghana, Suriname en Nederland onderzoeken de slavernijgeschiedenis.

Bestaat er nu nog slavernij?
Officieel is de slavernij zo’n honderdvijftig jaar geleden afgeschaft. Maar nog steeds werken overal ter wereld mensen en kinderen onder vreselijke omstandigheden voor weinig of geen geld. Dat heet ook wel moderne slavernij.

Slavernijmonument in Amsterdam
Elk jaar op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij herdacht, ook in Amsterdam. Bij het monument van het slavernijverleden in het Oosterpark komen mensen bij elkaar op deze Keti Koti. Ze luisteren naar toespraken en leggen bloemen neer.

Viering Keti Koti
Benieuwd hoe Keti Koti in Amsterdam wordt gevierd? In traditionele Surinaamse  klederdracht gaat Gwenneth (12) samen met haar moeder op 1 juli naar het Oosterpark. 

Waarom was er slavernij?

Slaven gebruiken als goedkope arbeidskrachten en de handel in slaven kon alleen omdat blanken vonden dat mensen met een donkere huidskleur minder waard waren. Sommigen vonden zelfs dat ze geen ‘echte’ mensen waren. Nog steeds worden mensen gediscrimineerd op basis van hun huidskleur.

Gevolgen van de slaventijd

Miljoenen Afrikanen werden gedwongen naar een ander werelddeel getransporteerd. Hun nakomelingen in bijvoorbeeld Amerika, Brazilië en Suriname weten vaak niet precies wat de geschiedenis van hun familie is. Zij gaan op zoek naar hun wortels. Met hulp van computerprogramma’s en DNA-onderzoek is het steeds makkelijker uit te zoeken van wie ze afstammen. 

Afschaffing slavernij

Aan het einde van de achttiende eeuw veranderde de meningen over slavenhandel. Mensen gingen anders denken door bijvoorbeeld het boek 'De Negerhut van oom Tom'. Als één van de laatste landen schafte Nederland de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af op 1 juli 1863. Elk jaar op 1 juli wordt dit herdacht met Keti Koti. Dat betekent ‘verbreek de ketenen’.


Gwenneth en haar moeder bij het slavernijmonument in Amsterdam.