Slavernijmonument in Amsterdam

banner

Slavernijmonument in Amsterdam

Slavernij herdenken

Elk jaar op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht, ook in Amsterdam. Bij het monument van het slavernijverleden in het Oosterpark komen mensen bij elkaar op deze Keti Koti om te luisteren naar toespraken en bloemen neer te leggen.

Wat betekent het slavernijmonument?

In 2002 werd het slavernijmonument onthuld. Het beeld bestaat uit drie delen. Het achterste deel stelt geketende mensen voor. Het middelste deel is een mens die door een muur breekt en zich bevrijdt van de ketens. In het voorste deel zie je een vrouw die zich uitstrekt naar de lucht. Zij staat symbool voor het gevoel van vrijheid.

Achter de schermen tijdens filmopnamen bij het slavernijmonument in het Amsterdamse Oosterpark. Faye en acteur Felix Burleson gingen eerst naar het Tropenmuseum en daarna naar het monument. Ze vertellen elkaar wat ze weten over de slavernij.
Achter de schermen tijdens opnames in het Oosterpark. 

Keti Koti

Nakomelingen van slaven en andere mensen die het belangrijk vinden dat deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis nooit wordt vergeten, verzamelen zich op 1 juli in Suriname, Nederland en op de Antillen. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketenen’.