“Soms moet ik gewoon luisteren”

banner

“Soms moet ik gewoon luisteren”

Met gitaar en zelfgeschreven vredesliedje reist Divina (12) door haar land Kameroen.  Wat vindt zij van democratie? “Onze president moet er meer voor ons zijn.”

Stel je zelf eens voor?

“Ik woon in Yaoundé, de hoofdstad van Kameroen. Samen met mijn vader ga ik in de weekenden of schoolvakanties vaak naar het noorden, waar terroristen aanslagen plegen. Daar praat ik met kinderen over. Sommigen van hen zijn wees omdat hun ouders zijn vermoord. Anderen kennen leeftijdsgenoten die nu kindsoldaat zijn.”

Wat vertel je de kinderen?

“Eerst zijn ze vaak bang voor me, omdat ze me niet kennen. Dan pak ik mijn gitaar en zing een zelf geschreven vredesliedje. Later vraag ik naar hun ervaringen met de terroristen. En ik geef ze tips hoe ze kunnen voorkomen dat ze ontvoerd worden. Zo moeten ze niet in hun eentje naar school lopen, maar in groepjes.”

Luisteren ze naar je?

“Omdat ik zelf ook een kind ben, denk ik dat ze wel naar me luisteren. We praten ook over dat ze niet hetzelfde moeten gaan denken als de terroristen. Die proberen macht te krijgen over mensen die arm zijn of zich achtergesteld en gediscrimineerd voelen. Ik denk dat vrede en democratie in een land kan voorkomen dat mensen terrorist worden. Iedereen wil het gevoel hebben dat de regering naar je luistert.”

Heb jij thuis iets te zeggen?

“Soms moet ik gewoon luisteren, bijvoorbeeld als mijn vader de afstandsbediening wil. En soms geeft hij me op m’n kop, omdat ik treuzelde op weg van school naar huis. Maar mijn ouders zijn er voor me als ik problemen heb en ze vragen vaak mijn mening. Jammer genoeg is het op mijn school heel anders. Er is een man op school die de straffen geeft.  Laatst sloeg hij een meisje zo hard dat ze niet meer goed kon lopen. Alleen maar omdat ze kletste in de klas. Iedereen is bang voor hem. Ik ook.”

Waar ben je nog meer bang voor?

“Soms ben ik bang dat de terroristen ook aanslagen in de hoofdstad gaat plegen. Of dat ze me herkennen van interviews en dat ik zelf slachtoffer word. Maar ik denk ook: vroeg of laat ga ik toch dood. En ik geloof dat God het belangrijk vindt dat ik me inzet voor anderen.”

Voorpublicatie

Het hele interview met Divina verschijnt op 9 maart in ons nummer over democratie, een week voor de verkiezingen. Wil je aan de hand van verhalen van kinderen overal ter wereld dit thema thuis of in de klas bespreken? Neem dan nu een abonnement

Divina is één van de genomineerden van de Kindervredesprijs
Divina is met haar project één van de drie genomineerden van de Kindervredesprijs.

Bewaar jij zelf ook altijd de vrede?

“Ik ben meestal vriendelijk, maar ik word ook wel eens boos. Vooral op mijn broertjes en zusje. Ze beledigen me wel eens, of bijten in mijn hand. Dan schreeuw ik tegen ze en soms geef ik een klap. Als kinderen op school wat van me stelen, word ik ook boos.” 

Is er democratie in Kameroen?

“Er is wel vrede in ons land en christenen en moslims leven goed samen, maar toch willen de terroristen met geweld de macht overnemen en iedereen moslim maken. Onze president is zo’n dertig jaar geleden gekozen. Ik vind hem geen slechte president, maar hij is veel in het buitenland. We hebben een president nodig die er altijd voor ons is. Nu komt hij alleen als er problemen zijn, maar hij moet juist problemen voorkomen. Misschien moet Malala maar met hem trouwen. Ik denk dat zij een goede invloed op hem zou hebben.”

Kindervredesprijs

Divina is één van de drie genomineerden voor de Kindervredesprijs van KidsRights. Deze prijs wordt 2 december uitgereikt. Kijk hier wie de winnaar is.