Sportieve schoen

banner

Schoenenjanuari 2008

Sportieve schoen

De opdracht: ontwerp een sportschoen. Eitje! Maar het moest wel over de millenniumdoelen gaan. Toen krabde Wessel uit Rotterdam zich even op z’n hoofd. Wat zijn millenniumdoelen? Even googlen. Al snel wist Wessel welke millenniumdoelen er zijn en hoe zijn sportschoen er uit zou moeten zien. Een jury vond zijn idee het beste!

Samsam sprak met Wessel (10) over water, schoenen en…
de blote voeten van Tarzan. Hûh?!?

Waarom tekende je een waterput op jouw ontwerp?

Wessel: “In arme landen moeten mensen soms heel ver lopen en dan hebben ze nog niet eens schoon drinkwater. Wij gebruiken per dag meer dan 100 liter water. Met douchen, de wc doortrekken… Dat ga ik nu niet ineens minder doen, hoor! Ik stop pas met douchen als ik schoon ben.”

Het ontwerp van Wessel

Het ontwerp van Wessel was volgens de jury de beste van alle kids. Jammer genoeg is er geen échte schoen van gemaakt. Alleen het winnende ontwerp van de volwassenen is gemaakt.

Heb jij iets met Goede Doelen?

Wessel: “Samen met mijn moeder ga ik langs de deur om geld op te halen voor het Diabetes Fonds. Dat is voor mensen met suikerziekte. Mijn opa heeft dat. Op school kunnen we ons oude speelgoed inleveren. Dat gaat naar kinderen in Roemenië. En ik doe oude schoenen in de schoenenbak voor arme kinderen.”

Is geld geven niet makkelijker?

Wessel: “Misschien wel. Maar als je iets voor anderen doet, word je er zelf ook blij van. Mijn ouders doen mee aan Water for Life. Dat heeft ons waterbedrijf bedacht. Elk jaar betalen ze een extra bedrag, per dag 15 cent. Van dat geld worden in andere landen waterputten gemaakt.”

Wat hebben sportschoenen met ontwikkelingshulp te maken?

Wessel: “Dat is een moeilijke vraag. Ik weet alleen waarom ík sporten fijn vind. Het maakt me vrolijk en ik krijg er energie van. Daardoor kan ik me beter concentreren op school. Je leert samenwerken en met de kinderen uit je team maak je nooit ruzie. Je moet sportief zijn en op elkaars goede dingen letten. Het zou goed zijn als álle kinderen op de wereld dat zouden leren.”

Wessel in de voorstelling 'de Kleine Tarzan'

Wessel speelde de kleine Tarzan in voorstellingen in het Circustheater in Scheveningen

Wessel past de schoenen die hij net heeft gewonnen

Wessel trekt zijn millenniumschoenen aan. "Ik had nooit eerder mijn schoenen geteld, maar ik heb elf paar! De millenniumschoen vind ik het leukst. Ze liggen pas in maart in de winkel. Ik heb ze al omdat ik die ontwerpwedstrijd heb gewonnen."

Milleniumdoelen

In Nederland werd een wedstrijd bedacht om de acht millenniumdoelen wat bekender te maken. Iedereen mocht een eigen sportschoen ontwerpen. Zolang er maar iets over die millenniumdoelen op zou komen te staan. Van het ontwerp van de winnares bij de volwassenen is een échte millenniumschoen gemaakt. Het ontwerp ging over millenniumdoel 7 (schoon drinkwater). De schoen is gemaakt van hennep, voor een eerlijke prijs en zonder kinderarbeid. Dus ook met millenniumdoel 8 (eerlijke handel) is al een goed begin gemaakt. Nu de rest nog!

Ga je van schoenen ontwerpen je vak maken?

Wessel: “Later wil ik kinderboekenschrijver worden. Of acteur. Ik heb al in de musical Tarzan gespeeld. Ik was kleine Tarzan. Het verhaal gaat over een jongen die na de dood van z’n ouders in de jungle wordt achtergelaten. Hij wordt opgevoed door apen. Dan ziet hij een foto van zijn overleden ouders. En hij ontmoet Jane. Hij gaat op zoek naar wie hij is. Dan trekt hij kleren aan. En schoenen! Zo wordt hij mens.”

Wessel voor zijn schoenenkast

"Waar zijn m'n hockeyschoenen nou? Die zou ik toch wel moeten herkennen. Ze hebben nopjes. Daarmee kun je goed op kunstgras lopen."

In het kort

• Sport is goed voor je: hier en aan de andere kant van de wereld
• Met duurzame schoenen breng je de milleniumdoelen dichterbij