Stad vol verschillen in India

banner

Rijk of arm?september 2017

Download de lesbrief voor begrijpend lezen en burgerschap en de antwoordbladen.

Handleiding en burgerschap 7/8 Begrijpend lezen 7/8 Handleiding en burgerschap 5/6 Begrijpend lezen 5/6

Stad vol verschillen in India

In India zijn de verschillen tussen arm en rijk groot. Ook in de hoofdstad New Delhi waar Gia en Preeti (allebei 11) wonen.
Ze gaan allebei naar school en eten graag roti, maar verder is hun leven heel anders.

Preeti woont met haar hele familie in een kamer. De huren zijn hoog in New Delhi, en daarom delen mensen vaak een woning.

Buiten roept de groenteman wat hij in de aanbieding heeft. In de werkplaats om de hoek timmert iemand aan een raamkozijn en verderop loeit een koe. Het is nooit stil rond het huis van Preeti en haar familie. Ook niet deze zaterdag om acht uur 's ochtends. De familie is al een tijdje wakker. "We slapen met z'n vijven in één groot bed. Gelukkig zijn mijn broertje en zusje nog klein." In dezelfde kamer staat ook een kast en een televisie. Ruimte voor een tafel is er niet. In de andere kamers van hun huurhuis wonen Preeti's opa, drie ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Preeti is gewend om met zoveel mensen samen te leven. "Het is gezellig!" 

Een zwembad en een tennisbaan in de tuin. Wie wil dat niet? Voor Gia uit New Delhi is dit heel gewoon. Hier voelt zij zich thuis.

Dure huizen

In de Indiase hoofdstad New Delhi wonen veel mensen zoals de familie van Preeti. Een huis kopen is voor hen te duur, maar ook de huren zijn hoog. De huur is vaak de helft van het bedrag dat een gezin per maand verdient. Ook al heeft Preeti het niet breed, ze is wel tevreden met waar ze woont. “Het is leuk dat veel van mijn vriendinnen dichtbij wonen en dat ik zo naar ze toe kan lopen. ’s Avonds ga ik vaak naar het park in de buurt om renwedstrijdjes te doen.” Niet alles is leuk in Preeti's buurt. In de zomer is er soms de hele nacht geen stroom, zodat de ventilator het niet doet. Sommige mensen slapen dan op hun koelere balkon. Maar dat is gevaarlijk. Er worden weleens kinderen in hun slaap ontvoerd en aan weeshuizen verkocht. Daarom moet Preeti altijd binnen slapen.

Luxe flats

Een kilometer verderop woont Gia. Haar wijk ziet er heel anders uit. Er staan luxe ats met bewakers, hoge hekken en muren. In de binnentuin zijn speeltoestellen, er is een zwembad én een tennisbaan waar Gia twee keer per week les krijgt. Gia: “Ik mag nooit alleen naar buiten. Het verkeer is te gevaarlijk. Daarom hebben we een chauffeur, die brengt me naar school, naar een vriendinnetje of naar kookles.” Gia woont met haar ouders, zusje Pia en een huishoudster op de zesde verdieping. Ze hebben met z’n vieren een woonkamer, televisiekamer, werkkamer en voor iedereen een eigen slaapkamer met badkamer. De hulp heeft ook een aparte kamer met een eigen badkamer en keukentje. Maar het kan nog groter. “Een meisje van mijn school woont helemaal bovenin. Zij heeft twee verdiepingen en zelfs een aparte speelkamer.” In de at zijn twee liften. Eén voor de bewoners en één voor de mensen die voor de bewoners werken, zoals chauffeurs en schoonmakers.

Ook al heeft Preeti het niet breed, ze is wel tevreden met waar ze woont. " Het is leuk dat veel van mijn vriendinnen dichtbij wonen en dat ik zo naar ze toe kan lopen. 's Avonds ga ik vaak naar het park in de buurt om renwedstrijdjes te doen."

Gescheiden werelden

Gia en Preeti wonen dicht bij elkaar, toch lijkt het alsof ze in twee verschillende werelden leven. Gia draagt jeans en korte broeken, Preeti mag alleen traditionele kleren aan. Dat vinden veel mensen in India netter voor een meisje. Vanaf het schoolplein kan Preeti de woontoren zien waar Gia woont, maar ze is er nooit geweest. Andersom komt Gia nooit in het park waar Preeti vaak is. Preeti’s moeder doet boodschappen bij kleine winkeltjes in de buurt. Gia gaat met haar moeder naar grote supermarkten waar buitenlandse merken en producten te koop zijn, of ze winkelen online. 

Gia uit New Delhi gaat naar kookles. Maar het liefst bakt ze cupcakes. Haar chauffeur brengt en haalt haar altijd.

Gratis scholen

De meisjes gaan naar verschillende scholen. Preeti's vader kan geen schoolgeld betalen. Gelukkig zijn er gratis scholen in India, die worden betaald door de regering. Preeti gaat naar zo'n school, waar ze elke middag een warme maaltijd krijgt. Dat klinkt geweldig, maar op deze scholen gaan de lessen soms niet door omdat er geen leraren zijn. Rijke kinderen zoals Gia gaan daarom naar privéscholen. Die kosten geld, maar het onderwijs is beter, er zijn computer, sportvelden en meer schone wc's. 

In New Delhi zijn gratis scholen, zoals deze van Preeti (11). De klassen puilen wel uit en er zijn geen computers en niet genoeg schone wc's.

Geluk

Preeti krijgt bijles in de buurt, van vrijwilligers. Ze probeert elke dag te gaan, maar soms wil haar moeder liever dat ze thuisblijft om te helpen met koken of schoonmaken. “Ik sta dan ’s ochtends
extra vroeg op om klusjes te doen zodat ik naar school en bijles kan.” Preeti wil later haar eigen geld verdienen en niet zoals haar moeder afhankelijk zijn van een man. Gia vindt het logisch dat ze studeert, net als haar moeder. “School is belangrijk omdat je daarna een baan kunt krijgen waar je veel geld mee verdient. Maar je moet ook geluk hebben!”

In India zijn de verschillen tussen arm en rijk groot. Ook in de hoofdstad waar Gia en Preeti (allebei 11) wonen. Ze gaan allebei naar school en eten graag roti, maar verder is hun leven heel anders.