“Stel dat Bangladesh wegspoelt, waar moet iedereen dan heen?”

banner

waternovember 2012

“Stel dat Bangladesh wegspoelt, waar moet iedereen dan heen?”

Akash (9) woont met zijn zus Minke (7), zijn Nederlandse moeder en zijn Bengaalse vader in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

Akash, hoe kom je zo nat

“Mijn zusje en ik hebben net op het dak van ons huis gespeeld, in de regen. Tikkertje, hartstikke leuk. Ook bij mijn neefjes gaan we altijd naar het dak. Zij wonen net als wij in een flat, zoals de meeste mensen in Dhaka.”

Wat merken jullie van de regentijd

“Als het stortregent, lopen sommige straten helemaal onder. Laatst nog konden we onze eigen flat niet met droge voeten bereiken. Fietstaxi’s waren nergens te vinden. We gingen verder op blote voeten. Minke en ik liepen vlak achter mijn moeder, zodat we niet in een gat zouden stappen.”

Akash en Minke spelen samen op het dak van hun huis
Akash en Minke spelen vaak op het dak, op straat is het te druk

Akash speelt buiten tijdens een plensbui in Bangladesh

Zijn hier ook ernstige overstromingen?

“Vooral buiten de hoofdstad. In Bangladesh zijn enorme rivieren, breder dan in Nederland. Soms overstromen ze en dan staan dorpen vol water. Maar dat heb ik alleen in de krant gezien en in mijn schoolboek. Droogtes zijn er ook, en wervelstormen.”

Klinkt als een lastig klimaat…

“Nou, maar het is hier wel altijd heerlijk warm, je hoeft nooit een jas aan. Maar ik maak we wel eens zorgen. We hebben hier een grote, leuke familie. Stel dat Bangladesh helemaal wegspoelt, waar moet iedereen dan heen?”

Dat zal toch niet snel gebeuren?

“Wel als er meer luchtvervuiling komt. Al die rook legt een soort deken om de aarde, die daardoor warmer wordt. Dan smelt het ijs van de Noord- en de Zuidpool en dan stijgt het zeeniveau. Bangladesh verdwijnt dan voor een groot deel onder water.”

Wat we moeten we doen?

“Mensen moeten minder autorijden, zodat er minder uitlaatgassen komen. En Bangladesh kan langs de kust hoge dijken bouwen, zoals in Nederland.”

Waarom zijn die er nog niet?

“Bangladesh is niet heel rijk. Maar mijn moeder werkt hier met andere mensen aan een Deltaplan voor de komende vijftig jaar. Dat moet de kust van Bangladesh beter beschermen."

Twee jaar geleden verlieten jullie Nederland. Waar woon je het liefst?

“Ik hou erg van Nederlandse winters, dus eigenlijk in Nederland. Maar later wil ik natuurfotograaf worden. Wilde dieren zoals tijgers en krokodillen heb je niet in Nederland, maar híer wel. Ik weet het eerlijk gezegd niet.”

Het is hier altijd heerlijk warm. Je hoeft nooit een jas aan.

Akash’s favorieten

Hobby: lezen
Muziek: Michael Jackson
Eten: kippenpootjes
Sport: cricket, atletiek en voetbal