Stemmen voor Bernie

banner

Amerikaseptember 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Stemmen voor Bernie

De lucht is blauw, de zon schijnt. Aidan (10) en zijn moeder gaan vandaag langs de deuren. Ze willen stemmen winnen voor presidentskandidaat Bernie Sanders.

Aidan en zijn moeder Shimeko lopen een druk kantoor binnen. Hier werken honderden mensen voor Bernie Sanders. Ze willen allemaal dat hij president wordt.
In een hoek zitten wel tien mensen te telefoneren.
“Dat doet mijn moeder ook vaak,” zegt Aidan. “Dan belt ze mensen op om te vragen of ze Bernie kennen. Ze vertelt ook waarom ze op hem moeten stemmen.”

Aidan (10) en zijn moeder Shimeko ondersteunen de democratische kandidaat Bernie Sanders om de voorverkiezingen van zijn partij te winnen.

Aidan en zijn moeder halen in het actiecentrum van Bernie Sanders folders op, om huis aan huis te verspreiden.

Rapper

Met een adressenlijst en een stapel folders gaan Aidan en Shimeko op pad. Op straat kletsen ze over hoe het is om zwart te zijn in Amerika.
In Amerika worden mensen met een donkere huidskleur soms minder goed behandeld dan mensen met een lichte huid. De politie arresteert hen vaker, ook als ze niets verkeerds hebben gedaan.
“Bernie wil gelijkheid voor iedereen. Ik ben trots op mijn moeder dat zij voor Bernie werkt,” zegt Aidan, terwijl hij Shimeko een kus geeft.

Aanbellen

Dan is het zover. Ze bellen aan bij het eerste huis op de lijst. Een vrouw doet open. Als ze Aidan ziet zegt ze: “Wat een mooi T-shirt heb jij aan!”
Aidan glundert. “Dank u! Gaat u wel voor Bernie stemmen?”
Bij het volgende huis is niemand thuis. Shimeko wil zich al omdraaien, maar Aidan trekt aan haar arm. “Mam! Je vergeet iets!” Hij pakt een folder van de stapel en stopt ‘m in de brievenbus. Dan gaan ze gaan door naar het volgende huis.
En als Bernie niet wint?
“Dan verhuizen we naar Canada,” grapt Aidan.

button_535x55px_youtube

Wie moet de nieuwe president van Amerika worden?

BEKIJK DE RESULTATEN

Lijst

Een jonge vrouw legt uit wat Aidan en zijn moeder gaan doen.
“Ik geef jullie een lijst met adressen. Bij deze huizen bellen jullie vanmiddag aan. Als de mensen open doen, vraag je of ze al weten op wie ze gaan stemmen. Je vertelt ook waarom Bernie de beste kandidaat is.”
Aidan vindt het spannend. Hij heeft dit nog nooit gedaan.

Buttons

Adain draagt vaak een Bernie-T-shirt als hij naar school gaat. Op zijn schooltas zitten allerlei buttons met Bernie’s naam.
“Ik vraag mijn klasgenoten wel eens op wie hun ouders gaan stemmen,” zegt hij. “Als ze Hillary Clinton antwoorden, zeg ik dat Bernie een veel betere president zal zijn.” En als ze Donald Trump zeggen?
“Dat moeten ze niet doen! Trump zegt dat alle Mexicanen en Chinezen terug moeten naar hun eigen land. Dat is echt niet eerlijk.”

Aidan (10) en zijn moeder gaan tijdens de democratische voorverkiezingen de huizen af om mensen te vertellen dat Bernie Sanders de beste kandidaat voor de presidentverkiezingen is.

Aidan en zijn moeder brengen huis aan huis folders rond.

Amerika_Aiden en verkiezingsposter