Stickers plakken voor samen plassen

banner

Stickers plakken voor samen plassen

NEDERLAND - 12 november 2014
Hoge nood in de klas? Als je bent geboren in een verkeerd lichaam, kan dit echt een probleem zijn. Vooral als je klasgenoten nog niet weten dat er een verschil is tussen wat je voelt en hoe je lijf eruit ziet. Daarom is er vandaag voor de eerste keer een wc-actie op 100 middelbare scholen in Nederland.


Leerlingen kunnen speciale stickers op de wc’s plakken. Op dit plaatje staan tegelijkertijd een mannetje en een vrouwtje, het ligt er maar net aan vanuit welke hoek je ernaar kijkt.
“Wat goed dat ze dit organiseren”, vindt Bas (13). Wij interviewden hem voor ons Kinderrechten nummer over jezelf mogen zijn. Op onze site vertelde hij toen dat hij pas sinds drie jaar Bas heet.
"Daarvoor had ik een meisjesnaam.”

Niet naar de wc durven

Bas gaat zelf al sinds groep 6 naar het jongenstoilet. “Maar ik weet van andere genderkinderen dat die het echt een probleem vinden om op school naar de wc te gaan. Iedereen ziet welke deur je ingaat. Ik ken wel iemand die bang is om in elkaar geslagen te worden als hij naar de meisjes wc gaat.”
Veel kinderen durven helemaal niet meer naar het toilet. Om daar iets aan te doen, bedachten organisaties die zich bezighouden met jongeren die homo, lesbisch of transgender zijn deze actie.

actiesticker wc's voor iedereen

Geert-Jan Edelenbosch werkt voor het COC, dat is zo’n organisatie.
“Het is niet onze bedoeling dat er speciale toiletten komen voor transgenders, want dan ziet iedereen dat je transgender bent.Het ideale lijkt ons: een derde wc’s voor jongens, een derde wc’s voor meisjes en een derde wc’s voor allebei. Want wij snappen ook heus wel dat niet elk meisje met jongens naar hetzelfde toilet wil.”
Nu is de actie alleen nog op middelbare scholen, maar Geert-Jan denkt dat de actie ook zeker op basisscholen kan.