Stijl in Congo

banner

kledingmaart 2013

Stijl in Congo

Met kleren kun je laten zien wie je bent en wat je leuk vindt. Naar welke muziek je luistert, wat je later wilt worden en welke sport je doet: je kleding vertelt het allemaal. Vaak verraadt een outfit zelfs of je veel of weinig geld hebt. Overal ter wereld willen mensen met kleren een goede indruk maken. Ook in Congo, een land in Afrika, waar de meeste mensen niet zomaar alles kunnen kopen wat ze zouden willen.

(Links) Abigail (12) woont met haar moeder en oma in een klein huisje in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Kleedgeld zit er voor haar niet in.

(Rechts) Innoss’B is een beroemde Congolese zanger sinds hij met een talentenjacht op televisie 20.000 euro won. Hij verdient geld met muziek maken. (Rechts)

Innoss'B en Abigail staan arm om arm.

Op maat

Sinds Innocent rijk en beroemd is, shopt hij in de duurste winkels. Net als andere rijke mensen in Kinshasa is hij gek op merkkleding. Hij droomt van het Franse merk Louis Vuitton: “Het heeft klasse en stijl. En het geeft je status omdat niet iedereen het kan betalen.”

Wie iets minder te besteden heeft, gaat naar de kleermaker. Die maakt broeken, rokken en jurken precies op maat. Kies je voor een chique stof met Afrikaans motief, dan betaal je het meest. Abigail houdt niet van die traditionele prints. “Ik ben er te jong voor. Doe mij maar een strakke spijkerbroek.”

Tweedehands

Men zegt wel dat Congolezen hun laatste geld liever uitgeven aan kleding, dan aan een dak boven hun hoofd. Een armoedig uiterlijk is namelijk een schande. Daarom dragen arme mensen vaak extra nette en brandschone kleren. Geen wonder dat maar weinig Congolezen hardop willen zeggen dat ze tweedehands kleding kopen. Dat doen ze op de markt of in stalletjes langs de straten. De beste kleren hier komen uit Australië, Italië en Portugal. Soms zijn het échte koopjes, maar sinds de crisis is ook gedragen kleding duurder geworden. Mensen wachten langer met het weggooien van hun kleren, daarom is er minder te krijgen.

Respect

Kleding en respect hebben veel met elkaar te maken. Anderen respecteren je wanneer je een eigen stijl durft te hebben. Maar je kunt zelf ook respect tonen door kleding te dragen die past bij de gelegenheid. Tijdens een kerkdienst of een begrafenis bijvoorbeeld. Abigail weet daar alles van. “Ik haal het niet in m’n hoofd om in m’n gewone kleren naar school te gaan. Daar hoort een schooluniform. Maar in de kerk draag ik m’n mooiste kleren. Uit respect voor God, maar ook voor mezelf en de andere mensen in de kerk.”

Abigail staat bij de kleermaker die haar rokje aan het pimpen is.
Abigail laat haar rokje 'pimpen' bij de kleermaker. Niemand anders heeft zo?n rokje met een geborduurde marathonloopster.

Saaie schoolklas

Tweedehands of nieuw, alles wat Abigail aantrekt moet schoon en heel zijn. “Laatst scheurde ik uit m’n schooluniform. Ik moest het eerst naaien voor ik naar school kon. En ik was mijn uniform elke dag. Met de hand in een emmer zeepsop.” Dat alle meisjes in haar klas er hetzelfde uit zien vindt ze niet erg. “Maar het is wel wat saai. Daarom laten sommigen hun rok expres een beetje laag hangen.”

Eigen kledinglijn

Terwijl Abigail zélf haar eigen stijl zoekt, krijgt Innocent hulp van een kledingontwerper uit Parijs. Samen met hem werkt hij aan zijn eigen kledinglijn. Innocent hoopt dat zijn fans dezelfde kleren gaan kopen als hij. Dat ze net zoals bewonderaars van Lady Gaga en Kanye West de stijl van hun idool kopiëren. Innocent is niet bang om op te vallen. “Maar sommige kleren zou ik nooit dragen. Rokken of de kleur roze, die zijn voor meisjes.”

Abigail staat met haar moeder. Ze laat een rokje zien.
"Een leuk rokje hoor, maar er ontbrak nog wel iets aan! Iets van mezelf."

Een vrouw zit bij haar marktkraam.
De tweedehands kleren op deze markt komen uit Europa en Australië

Heren met stijl

Sommige jonge mannen in Congo noemen zich ‘sapeurs’. Dat betekent zoiets als ‘heren met stijl’. Hun peperdure kleren hebben ze gezamenlijk gekocht. Iedereen draagt om de beurt iets uit de collectie. De ene week een pak van Gucci, de andere keer laarzen van Diesel.

3 mannen staan op een rij met bijzondere kleding aan.
In het weekend houden de 'sapeurs' wedstrijden. Wie de meeste verschillende merken draagt, wint.