Storm op de Filipijnen

banner

Storm op de Filipijnen

21 oktober 2015

De Filipijnen zijn niet vaak in het nieuws. Maar wel als de bewoners weer te maken krijgen met enorme stormen.
Afgelopen zondag was het tyfoon Koppu, twee jaar geleden de enorme storm Haiyan. De gevolgen zijn verwoeste huizen, overstromingen en veel slachtoffers.

Vreemde mensen

Cherie (13) herinnert zich die vorige storm nog goed. Ze woonde toen aan de kust, precies op de plek waar de orkaan aan land kwam.
"Haiyan was de krachtigste tyfoon ooit. Mijn vader was visser en zijn boot was helemaal stuk. Net als alle andere schepen."
Het betonnen huis van de familie overleefde de storm ook niet.
"We woonden eerst een tijdje in een tent, samen met familie, maar ook met vreemde mensen."

Filipijnen - Nu de schade van orkaan Haiyan is hersteld, kan Cherie (13) weer naar school. Ze leert voor naaister.

Cherie woont nu in een nieuw huis, hoger in de bergen.

In de bergen

Cherie woont nu met haar twee broers en drie zusjes in een nieuw huis, van hout.
"Het staat op een hoger gelegen plek, verder de bergen in. Ons leven is weer op orde en we zijn gelukkig. Alleen ben ik best vaak bang dat zoiets nog een keer gaat gebeuren. Het was heel eng.”

Rijst

De stormen die jaarlijks de Filipijnen teisteren veroorzaken veel schade. Ook rijstboeren worden getroffen. Door harde winden knakken de rijstplanten en mislukt hun oogst. Hoe belangrijk het gewas is voor de boeren, lees je in deze artikelen over rijst op de Filipijnen. 

De Filipijnse Cherie (13) doet een opleiding voor naaister. Door de orkaan Haiyan moest ze wel een paar maanden stoppen met school.

Cherie volgt nu een opleiding tot naaister.

 

Extra geld

Het was een moeilijke tijd. Alles waren ze kwijt en haar vader kon als visser geen geld meer verdienen.
"Ik leer voor naaister, maar ik ben een paar maanden gestopt met school om te helpen opruimen en het nieuwe huis te bouwen. Nu ga ik wel weer naar school. Mijn broertjes niet. Die werken, zodat ze wat extra geld verdienen," vertelt Cherie.

Klimaatverandering

Er zijn klimaatdeskundigen die voorspellen dat orkanen door klimaatveranderingen steeds krachtiger worden. Een orkaan is een heel harde storm met windkracht 12. Andere woorden voor orkaan zijn cycloon of tornado. Deze stormen ontstaan alleen in streken waar het zeewater minstens 27 graden is, dus in tropische gebieden. Omdat door het broeikaseffect zeewater steeds warmer wordt, worden orkanen - volgens die klimaatdeskundigen - ook steeds sterker.
Andere weerwetenschappers vinden deze voorspellingen te voorbarig.

De mensen op de Filipijnen kunnen maar één ding doen: hopen dat er niet teveel slachtoffers vallen, na elke orkaan hun huizen opnieuw opbouwen en en hopen dat het lang duurt voor er weer één komt.