Studiebol of spijbelaar?

banner

Vechten voor je toekomstmaart 2011

Studiebol of spijbelaar?

Je leert een heleboel op school: spellen, rekensommen oplossen en vrienden maken. Maar wat is eigenlijk belangrijker voor je toekomst: een schooldiploma of dat wat je ná schooltijd leert? Samsam vroeg het Fazil (12) en Enidy (11). Ze gaan naar verschillende scholen: de ene staat middenin de stad Kampala, de andere in een stille en groene buitenwijk.

Wie betaalt je school?

Fazil: “Mijn school is gratis. De leerlingen moeten wel elk trimester spullen aan de school geven: vier rollen wc-papier, een pakket papier voor onze proefwerken en een paar bezems waarmee telaatkomers het schoolplein vegen.”
Enidy: “Omdat ik talent heb voor boksen hoeft mijn vader maar de helft van het schoolgeld te betalen. De rest krijgt de school van de regering.”

Waarom koos je voor deze school?

Fazil: “Deze school is dichtbij: ik hoef maar een half uur te lopen en dat is goed voor mijn conditie. Ik wilde eerst naar een andere school waar ze ook boksles geven, maar ze wisselen daar steeds van coach: irritant! En die school was veel te duur.”
Enidy: “We zijn een paar jaar geleden verhuisd en deze school is de beste in de buurt. De docenten zijn goed: alles wat ze vertellen blijft in m’n hoofd hangen. En we doen veel aan sport: voetballen, korfballen en boksen!”

Omdat ik talent heb voor boksen hoeft mijn vader maar de helft van het schoolgeld te betalen.

Enidy wil sporten, reizen, studeren, trouwen én kinderen krijgen.
Enidy wil sporten, reizen, studeren, trouwen én kinderen krijgen.

"Als het regent spijbel ik van school. Ik heb geen zin om drijfnat te worden, want als ik ziek word kan ik niet meedoen aan de bokswedstrijd.
"Als het regent spijbel ik van school. Ik heb geen zin om drijfnat te worden, want als ik ziek word kan ik niet meedoen aan de bokswedstrijd.

Hoe belangrijk is school voor je?

Fazil: “Niet het allerbelangrijkste, want ik wil later toch bokser worden. Wel heb ik me op school leren concentreren en dat kan ik
in de ring goed gebruiken.”
Enidy: “Wat ik op school leer, heb ik nodig om later een baan te krijgen. Maar ik vind het belangrijker wat mijn familie me vertelt: over goed gedrag, tradities en gewoonten en hoe je het huishouden moet doen. Dat moet je allemaal weten als je wilt trouwen.”

Wat zou je willen veranderen aan je school?

Fazil: “Ik ben tegen slaan op school. Als de lerares het stokje op haar tafel legt, kan ik me niet meer concentreren. Ik ben dan bang iets verkeerds te zeggen of te doen.”
Enidy: “Er moeten snel meer leerlingen komen. In mijn klas zitten we maar met z’n achten. Daardoor is er geen geld voor computers. Ik ken één persoon met een computer: de directeur. Ik mag er wel eens racespelletjes op doen.”

Gratis, maar het kan beter

De Ugandese regering vindt het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen naar school gaan. Daarom is de basisschool gratis voor vier
kinderen per gezin. Maar echt goed geregeld is het nog niet. De ene
school puilt uit en op de andere wil niemand lesgeven omdat de school te afgelegen ligt. De lessen zijn niet altijd goed en leerkrachten hebben vaak nog een extra baan. Het is ook niet gelukt om álle kinderen naar school te krijgen. De school is wel gratis, maar het schooluniform, de schoenen en de boeken niet. Veel ouders kunnen dat niet betalen. Nederland gaf Uganda in 2009 daarom 14 miljoen euro voor de verbetering van het onderwijs.

Wat ik op school leer, heb ik nodig om later een baan te krijgen.