Thailand

banner

Thailand

Het koninkrijk Thailand ligt tussen Laos en Cambodja in het oosten en in het westen tegen Myanmar en de Andamanse Zee. In het zuiden is de grens met Maleisië en de Golf van Thailand.

Hoofdstad: Bangkok
Munt: baht
Religie: 95% van de bevolking is boeddhist
Eten: overal ter wereld vinden mensen Thais eten lekker. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat het er zo mooi uitziet. 
Sport: thai boksen. Voor veel jongens in Thailand is boksen een manier om uit de armoede te komen. Net als in Uganda

Koning

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej overleed op 13 oktober 2016. Hij was toen 88 jaar en 70 jaar koning. Na een jaar rouwen, is de crematie op 26 oktober. Die plechtigheden duren vijf dagen. In dit jaar waren er allerlei boeddhistische rituelen en werd er een grote toren gebouwd, een soort brandstapel. Hier gaat zijn lichaam in vlammen op.
In Thailand is de koning zo ongeveer heilig. In elke taxi hangt een portretje van hem aan de achteruitkijkspiegel. En in de bioscoop klinkt voor elke film eerst het volkslied en zie je een foto van de koninklijke familie op het scherm. Als je de koning beledigt, beland je in de gevangenis. 

Overstroming

De zee snoept steeds meer stukken Thailand af. Een verklaring daarvoor is de stijging van de zeespiegel door klimaatverandering. Mangrovebomen planten helpt. De sterke wortels van de bomen houden de aarde bij elkaar zodat deze niet wegspoelt naar zee.  Ook in Bangladesh groeien mangrovebomen. 

De zusjes Saskia (13) en Kezia (12) nemen je mee naar een tempel in de Thaise stad Chiang Mai. Maar waarom hangt er een foto van de overleden koning Bhumibol? En wat doet de hindoegod Ghanesh in de tempel? Lees hier meer over het boeddhisme.