‘The Sims’ in het zand

banner

Lepraapril 2008

‘The Sims’ in het zand

Thuis in een ziekenhuis

Odette en Christian wonen al een jaar in het ziekenhuis van Tulear. Hun moeder ook. Zij kookt eten voor alle patiënten. Vader woont nog in Ilakaka. Hij blijft zoeken naar edelstenen, om zo zijn gezin te kunnen onderhouden. 

Odette kreeg lepra toen ze twaalf was. Ze werd behandeld door zuster Clémence. Deze non heeft in het ziekenhuis van Tulear een speciale afdeling voor lepra-patiënten en reist door de streek op zoek naar patiënten. Odette genas, maar de ziekte kwam terug. Ook Christian werd toen ziek. Dat is te zien aan de vlekken in zijn gezicht.

De dokter gaf mij medicijnen tegen malaria, maar die hielpen niet.

Vlekken

Lepra begint vaak met vlekken op je huid. Odette: "Ik dacht eerst dat ik een leverziekte had. Ik was ook erg moe. De dokter gaf mij medicijnen tegen malaria, maar die hielpen niet. Toen stuurde hij mij en Christian naar Tulear." Christian: “Ik wilde niet naar het ziekenhuis. Ik was bang dat ze mij spuiten zouden geven, maar dat hebben ze gelukkig niet gedaan.”

Tuinieren

Een dag in het ziekenhuis begint voor Christian en zijn vrienden met tuinieren. ‘s Morgens geven ze eerst alle planten water, terwijl moeder voor het ontbijt zorgt: thee met Moufe Gasy. Dat zijn gefrituurde broodjes die wel een beetje naar oliebollen smaken. Daarna spelen de kinderen op het ziekenhuisterrein.

 Leprapatienten op het Afrikaanse eiland Madagaskar wachten op hun medicijnen.

Elke dag komen patiënten hun medicijnen halen bij de leprakliniek.

Wist je dat …

- Lepra begint vaak met vlekken in de huid
- Kinderen met lepra kunnen voetballen

‘The Sims’ in zand

De meisjes hebben een eigen spelletje. Ze tekenen een dorp in het zand. Dan spelen ze dat de stenen mensen zijn. Als de mensen met elkaar praten, ketsen de stenen tegen elkaar. Op die manier verzinnen de meisjes hele verhalen. Christian en zijn vrienden spelen het liefst voetbal. Maar niet in de tuin. Dat mag niet van zuster Clémence. Dan maken ze de bloemen kapot. Dus moeten ze naar het strand, of naar het voetbalveld.