Stil aan zee in Turkije

banner

De Zeenovember 2017

Download hier de lesinstructies, werkbladen en antwoordbladen.

Lesinstructie groep 7-8 Lesinstructie groep 5-6 Opdrachten groep 7-8 Opdrachten groep 5-6

Stil aan zee in Turkije

De ouders van Khan (10) uit Turkije hebben een hotel en restaurant aan zee. Ze verdienen geld aan toeristen. Maar door de aanslagen in het land en de strenge Turkse regering, komen die veel minder.

Dolfijnen

In de haven wiegen vissersbootjes heen en weer. Khan wandelt over de boulevard en groet een visser. “Goede vangst, straks,” roept Khan. De visser glimlacht en wijst Khan op een paar glinsterende vissen die naast de boot zwemmen. Hij heeft het hele jaar door werk. “Voor andere kapiteins in de haven is het moeilijker,” vertelt Khan. “Ze nemen buitenlanders mee de zee op om dolfijnen te kijken. Maar als er geen toeristen zijn, verdienen ze niks.”

Buitenland

Khan veegt het zweet van zijn voorhoofd. Hij heeft het nog warm van zijn klusjes tijdens de lunch. “Ik heb de borden met eten rond- gebracht in het restaurant.” Het dorpje aan zee is klein en iedereen kent elkaar. Veel vrienden wonen, net als hij, de rest van het jaar in de grote stad. "Maar ik heb ook vrienden uit Duitsland en zelfs Australië. Zij vinden het hier zo leuk dat ze elk jaar terugkomen.”

Onveilig

Toch gaat het niet goed met het toerisme. Deze zomer waren niet alle acht kamers van het hotel van Khan’s ouders vol. “Toeristen vinden ons land onveilig door bomaanslagen in de steden. Maar hier merk je daar helemaal niets van.”

Op slot

Khan slentert terug naar het hotel. “Mijn ouders hebben vandaag alle kamers schoongemaakt. Morgen gaat het hotel op slot tot volgend jaar.” Het restaurant is leeg. Khan’s moeder zet een grote schaal garnalen op tafel. “Het was afgelopen zomer wel heel rustig,” vertelt ze. Ze maakt zich zorgen over hoe het nu verder moet. Straks in de stad werkt ze weer als verpleegster. Khan’s vader heeft verschillende baantjes. Ze hopen dat de toeristen gewoon weer zullen komen, anders moeten ze hun hotel en restaurant misschien wel verkopen. Khan stopt zijn laatste spullen in de koffer. Morgenochtend rijden ze terug naar de stad. Dan moet hij weer naar school.

In Turkije komen na de aanslagen in Istanbul en Ankara veel minder toeristen. Khan snapt dat niet. "In ons kleine dorp vallen geen bommen."

Meer info

Toeristen vinden Turkije niet veilig door bomaanslagen in Istanbul en Ankara. Er is ook ruzie tussen de regering van Turkije en andere landen. Sommige landen raden hun burgers daarom af naar Turkije op vakantie te gaan. 

Lees hier interviews over de bomaanslag in Istanbul.