Valse paspoorten en krokodillenleer

banner

Hallo wereldseptember 2012

Valse paspoorten en krokodillenleer

Heb je wel eens gevlogen? Zwaaide je wel eens iemand uit die op reis ging? Grote kans dat je op Schiphol was. Daar stijgen en landen elke dag meer dan duizend vliegtuigen. De regels voor wie en wat via de lucht Nederland in én uit mag zijn streng. De marechaussee en de douane houden alles goed in de gaten. 

Ulvi (12) uit Rotterdam mag achter de paspoortcontrole kijken. Zijn stiefvader Rolf, die bij de douane werkt, leidt hem rond. Normaal is dit streng verboden gebied als je geen instapkaart voor een vlucht hebt. 

Bezoekerspas

Meestal begint een verre reis op Schiphol bij de incheckbalie van de luchtvaartmaatschappij die jou naar je bestemming brengt. Ulvi is gek op vliegen. “Ik ga vaak op vakantie naar Turkije, daar woont familie van mij.”  Vandaag heeft Ulvi een andere missie. Voor samsam zoekt hij uit wat er gebeurt achter de schermen van Schiphol. Pas als Ulvi zijn identiteitsbewijs heeft laten zien, krijgt hij een bezoekerspas. Daarmee mag hij achter de paspoortcontrole.

Smokkelaars van bijna uitgestorven dieren worden hoog bestrafd

Bij de douane liggen spullen en souvenirs die in beslag zijn genomen
Bij de douane liggen spullen en souvenirs die in beslag zijn genomen

Echt of vals?

Bij de paspoortcontrole bekijken medewerkers van de marechaussee de reispapieren van passagiers. Ulvi weet al hoe je dat aanpakt: “Als in een paspoort staat dat iemand Nederlands is, dan spreek je die persoon in het Nederlands aan. Als diegene het niet snapt, valt hij door de mand.” Verder kijkt de marechaussee of de reiziger wel lijkt op de foto in het paspoort. Maar er is nog meer aan dat boekje te zien. Marechaussee Jan: “Elk paspoort heeft iets dat bijna niet na te maken is. Een watermerk of hele kleine lettertjes. En wij leren voelen of bepaald papier echt is of nep.” 

 

In het kort:

• Op Schiphol stijgen en landen per dag meer dan duizend vliegtuigen.
• De douane (hoort bij de belastingdienst) en marechaussee (hoort bij het leger) controleren bagage en reizigers.
• In beslag genomen smokkelwaar en illegale souvenirs worden vernietigd.

Hoe zie je op het scanapparaat het verschil tussen haarföhn en een pistool?
Hoe zie je op het scanapparaat het verschil tussen een haarföhn en een pistool?

Piepende poort

Als je de paspoortcontrole voorbij bent, moet je bagage nog door een scanapparaat. Jijzelf loopt door een detectiepoortje. Hier doen beveiligers hun werk. Zij sporen bijvoorbeeld wapens of drugs op en controleren wat reizigers bij zich hebben. Vinden ze iets verdachts? Dan roepen ze iemand van de marechaussee of douane. Geen piep? Dan mag je door. Goede reis!

Verboden souvenirs

Op Schiphol zit ook een kantoor van de douane. Douaniers controleren wat mensen het land proberen binnen te krijgen. Op tafel liggen in beslag genomen spullen: de vacht van een lynx, een zeldzame dode zeeschildpad, een mes met een lemmet van ivoor. Allemaal verboden souvenirs. De voorwerpen op tafel mogen volgens de wet bewaard blijven. Om te laten zien wat niet mag. De rest wordt allemaal vernietigd.

Douaniers dragen handschoenen voor de hygiëne.
Douaniers dragen handschoenen voor de hygiëne

 

In beslag genomen spullen worden na een tijd vernietigd.
In beslag genomen spullen worden na een tijd vernietigd

Onderbroeken

Douanier Rolf geeft Ulvi een stapel onderbroeken van Björn Borg. Jakkes? Nee hoor, ze zijn gloednieuw! Maar wel nep. Dat voel je aan de geweven letters in de boord. Veel nepmerkkleren komen uit Thailand en Turkije. Bij een voetbalshirt van Nike wijst Ulvi op het etiket: daar staat niet VS (Verenigde Staten, ofwel Noord-Amerika), maar UK (United Kingdom, ofwel Engeland). Namaak dus, want Nike is een Amerikaans merk. Sokken van Louis Vuitton zijn instinkers. Want dit merk maakt helemaal geen sokken. 

Papegaai

De regels voor het invoeren van beschermde of bijna uitgestorven dieren zijn heel streng. Douanier Rolf weet precies wat wel en niet het land in mag. Hij is een kenner op het gebied van flora en fauna (planten en dieren). Rolf geeft advies als een collega niet weet of een meegesmokkelde papegaai tot de bedreigde of bijna uitgestorven soorten hoort. “Het is allebei erg, maar de straf voor een bijna uitgestorven soort is hoger,” legt hij uit.”