Vechten als kind

banner

Vechten als kind

WERELD - 12 februari 2015


1 op de 10 soldaten is een kind. Kindsoldaten worden gedwongen te vechten als volwassenen. Elk jaar is 12 februari de Internationale Dag van de Kindsoldaten.

Ontvoerd

‘Oorlogje spelen’ is voor zo’n 250.000 kinderen geen spel. Voor hen is het leven een nachtmerrie. De meeste kindsoldaten zijn ontvoerd door rebellen, zoals bijvoorbeeld in Uganda waar al jarenlang een burgeroorlog heerst. Hier vechten soldaten van de regering tegen rebellen die zich verzetten tegen de macht van de president. De kindsoldaten moeten anderen vermoorden, anders worden ze zelf vermoord.

Kindsoldaat Ivan (13) uit het noorden van Uganda was vroeger kindsoldaat

Ivan (13) uit het noorden van Uganda was vroeger kindsoldaat.

Problemen

Als je jarenlang vreselijke dingen hebt moeten doen, zoals andere mensen pijn doen of zelfs vermoorden dan is dit niet goed voor je.
Je kunt daar allerlei problemen door krijgen: je vertrouwt niemand meer, je kunt problemen niet oplossen met praten of je hebt allerlei nachtmerries.

Dromen

Ivan (13) is één van die kinderen op Hope North. “Mijn ouders zijn ontvoerd door het Verzetsleger van de Heer terwijl mama zwanger was van mij. Ik ben dus geboren in het kamp. Daarna hebben de rebellen mijn moeder gedood.” Zelf ontsnapte hij na vier jaar, samen met zijn vader. David (13) was drie jaar lang soldaat. Hij zag veel mensen lijden en sterven. “Ik heb ook gezien dat mijn vader werd vermoord.” Samen met zijn moeder vluchtte hij de jungle in. “Op deze school leer ik weer vertrouwen te krijgen in mensen. Nu kan ik weer dromen over later.”

Kindsoldaat David uit het noorden van Uganda was vroeger kindsoldaat

Na drie jaar lukte het David (13) om te vluchten.

Ontsnappen

Sommige kindsoldaten lukt het te ontsnappen. Maar hun oude leventje wordt nooit meer hetzelfde. Gelukkig staat er in het noorden van Uganda een heel bijzondere school waar deze kinderen terecht kunnen: Hope North. Op deze school zitten zo’n 300 kinderen die vroeger kindsoldaat waren. Ze krijgen hier niet alleen les in rekenen en taal, maar vooral ook therapie. Ze leren hun verleden te verwerken.

Vrede en veiligheid

Journalist Ruth van der Kolk verzamelde meer foto’s en verhalen van deze kinderen.
Die zie je in ons september nummer (én online!) over ‘Vrede & Veiligheid’.

Vechten voor toekomst

Arnold, Fazil en Enidy uit Uganda vechten ook voor hun toekomst, maar niet met wapens.