Verslaafd aan rijst

banner

Filipijnen: rijstmei 2009

Verslaafd aan rijst

Of het nu gaat om kinderen in de Filipijnen of om kinderen in Nederland: ze houden allemaal van eten. Honger vindt niemand leuk. Elk kind wil dat er iedere dag een bord eten klaar staat.

Rijst of brood?

Brood?

Ook al staat er een bord vol kip en papat voor hun neus, een maaltijd zonder rijst is armoede. Vraag aan een klas vol kinderen in de Filipijnen wat ze het lekkerst vinden: aardappelen, brood, noedels, pizza, pasta, rijst of couscous? Dan roepen ze zonder uitzondering: RIJST! Wat zouden jullie antwoorden op zo’n vraag? …BROOD??

Nederland

Piet eet brood met zijn handen!
Piet eet brood met zijn handen!

Filipijnen

Rijst eet je altijd met een lepel of met je rechterhand. Met een vork schuif je alleen de rijst op je lepel. Een vork in je mond vinden Filipino's raar.

Rijst eet je met een lepel of je rechterhand. Met een vork schuif je rijst op je lepel. Een vork in je mond vinden Filipino's raar.

Rijst?

In de Filipijnen ligt er op dat bord meestal rijst. Als ontbijt krijg je rijstepap (met chocoladesmaak), het middagmaal bestaat uit rijst en
’s avonds eet je rijst met wat groente en vlees. Koekjes? Die zijn ook vaak gemaakt van rijst. Cake: zelfs dat bereid je met rijst. Groeit er dan zoveel rijst in de Filipijnen? Nee, dat zouden ze wel willen! Het land moet veel rijst importeren uit Indonesië, China of India, anders ligt er niet genoeg in de winkel. De Filipijnse regering zegt dat de boeren moeten zorgen voor voldoende rijst, maar dat gaat niet zo een, twee, drie.