Visserij

banner

De Zeenovember 2017

Download hier de lesinstructies, werkbladen en antwoordbladen.

Lesinstructie groep 7-8 Lesinstructie groep 5-6 Opdrachten groep 7-8 Opdrachten groep 5-6

Visserij

Overbevissing

De ene visser vangt alleen vis voor zijn eigen gezin. Er zijn ook vissers die enorme hoeveelheden vis vangen voor grote bedrijven die de vangst dan weer verhandelen. Alles bij elkaar wordt er al jaren teveel vis gevangen. Dat heet overbevissing. 

Sleepnetten

Doordat er veel te veel vis wordt gevangen, kunnen vissen zich niet meer voortplanten en ook niet groter groeien. Daarnaast is de manier waarop vissers werken, schadelijk. Ze gebruiken bijvoorbeeld grote netten die op of over de bodem slepen. Hierin komt van alles terecht. Zo vangt een visser die op schol vist, tegelijkertijd ook de bedreigde kabeljauw en zeewolf. Daarnaast vernielen de netten het leven op de zeebodem. 

Stille zee

Meer dan de helft van het zeewater op aarde hoort niet bij een land. Hier kunnen schepen met kilometerslange sleepnetten alles vangen wat er leeft. Niemand die het ziet. Maar deze stille, afgelegen zeven zijn juist heel belangrijk voor het leven op aarde. Een nieuw internationaal plan moet alle afgelegen stukken zee tegen plunderaars beschermen. Maar niet alle regeringen willen hieraan meewerken. 

Zeldzame vis

Op zeldzame vissen zoals de blauwvintonijn of Chileense zeebaars wordt vaak illegaal gevist. Dat betekent dat er wordt gevist zonder vergunning, in verboden gebieden of bijvoorbeeld buiten de periode die mag. Wereldwijd wordt één op de vijf vissen illegaal gevangen. Met deze piratenvisserij worden miljarden euro's verdiend. Om illegale visserij te voorkomen, zijn er beschermde gebieden in de oceanen.

Natalie en Joselin uit Chili staan naast een viskraam met zalm en zeepaling. Lees meer over visserij in Chili. 

Vissers in Bangladesh hoeven niet ver uit te varen: hun koopwaar zwemt voor het huis.