Vlinders van plastic

banner

Plastic soepmei 2015

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en de opdrachten Wereldburgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten Wereldburgerschap, opdrachten

Vlinders van plastic

Kenny (11) uit Granada in Nicaragua heeft grote plannen voor later. Hij wil architect worden en een grote witte villa bouwen. Maar kunststof kozijnen komen er niet in.

Waarom architect?

“In mijn stad staan heel veel mooie, oude gebouwen. Er komen veel toeristen om al die kerken en paleizen te bekijken. Ze zijn lang geleden door de Spanjaarden gebouwd. Ik wil later ook een mooi huis bouwen!”

Wat voor huis?

“Een witte villa met dakpannen, zes kamers en een balkon. Ik wil er zelf in gaan wonen en dan al mijn afval scheiden en als het kan recyclen. Ik bouw het huis niet met kunststof, alleen met hout.”

Schoolkinderen in Granada trekken er regelmatig op uit om de buurt schoon te maken.

Schoolkinderen uit Granada trekken regelmatig door de buurt om troep op te ruimen.

Lekker fris!

“Daarom durf ik er zelf ook niet te zwemmen. Ik zie ook nooit toeristen in het meer. Het strand is hartstikke vies en in het water drijft veel afval. Vooral vlak na Pasen, dan picknicken de mensen aan de oever. Ze laten al hun troep achter. Schuimplastic bekertjes, oude slippers, zakjes, pakjes, zulk soort dingen.”

Wie ruimt dat op?

“Vuilnisrapers pikken de plastic flessen eruit, want die kunnen ze verkopen. De rest blijft liggen, want niemand wil het hergebruiken of vernietigen. En als er hier een schoonmaakactie is geweest, dan duwen de wind en de golven toch weer nieuw afval van de overkant hierheen.”

Kenny maakt van de troep die hij op de oevers van het Meer van Nigaragua vindt, de moosiet dingen.

Van plastic afval maakt Kenny iets moois.

Kenny (10) woont in Granada, aan de overs van het Grote Meer van Nicaragua. De oevers van het meer liggen vol troep.

"Niemand durft hier te zwemmen."

Heb je iets tegen plastic?

“Er is al zoveel van plastic, onze stoelen, tafels, borden en bekers, bestek en tassen zijn ervan gemaakt. Ik zie veel plastic afval op straat. Verpakkingen van melk, koekjes, limonade en de tasjes van de winkel belanden meestal in een vuilniszak, maar soms ook niet …
Buiten ligt best veel troep, vooral in de buurt van de winkel.”

Ook waar jullie spelen?

“Ja, daarom mogen we niet bij de beek spelen. Die stroomt door een diep ravijn en mensen smijten er echt alles in: afval, vuil waswater, maar ook dode dieren. In de regentijd stroomt het water met alle rotzooi erin naar het grote meer.”

Kenny’s favorieten

Hobby’s:
- voetbal en dansen, vooral bachata (Zuid-Amerikaanse dansstijl).

Mooiste kleur:
- geel, omdat het zo helder is.

Lekker:
- hete pepers (jalapeño).

Lievelingsvakken:
 -techniek en biologie.

Verandert dat ooit?

“Ik geloof van wel. Wij leren op school waarom we voor het milieu moeten zorgen. Wij weten dat er in  de regentijd overstromingen komen als er te veel plastic troep in de sloten en kanalen drijft. Flessen, verpakkingen en takken blokkeren de stroom. Daardoor stijgt het water. Wij vertellen dat aan onze ouders.”

Dus de ouders leren van jullie?

 ”Ik hoop het. Tot die tijd struinen wij regelmatig door de buurt, op zoek naar plastic afval. Dat rapen we op en we maken er leuke dingen van. We knippen bijvoorbeeld vlinders uit gevonden plastic bekertjes. Ik doe dat graag. De meester heeft me al assistent gemaakt, want ik ben goed in handenarbeid!”