Voedsel uit de oceaan

banner

Vis in gevaarapril 2011

Voedsel uit de oceaan

Steeds meer mensen eten vis. De komende twintig jaar blijft de vraag naar vis stijgen. Als vissers dat willen bijhouden, raken de oceanen gauw leeg. Kleine beroepsvissers van Anahuac in Chili mopperen dat ze er niets aan kunnen doen: "Het is de schuld van de grote vissersschepen met hun sleepnetten!

Dagelijks horen Miguel (10) en Claudio (13) hun vaders klagen. Ze hebben zelf ook gezien dat er minder vissen zijn. Claudio: "Laatst mochten we mee de zee op. Na meer dan twee dagen varen konden we onze vislijnen pas uitzetten. Bij de kust valt niks meer te vangen."

Chili_5_spel
Claudio en Miguel spelen "Steen-papier-schaar" op het dek van een vissersboot.

Vishaken

De jongens laten de werf zien. "Hier staat de kist met vishaken en lange lijnen. Hun vaders vissen niet met netten, maar met vislijnen. Die lijnen hangen op een diepte van 140 meter in zee," weet Claudio. "Het duurt lang voor de vissen bijten: een dag en nacht.Tegenwoordig eten zeeleeuwen de vissen op vóór de vissers hun vangst kunnen binnenhalen. Ze zien er lief uit, maar vissers hebben een hekel aan zeeleeuwen," vertelt Miguel.

Zeeleeuwen

De voorzitter van de vissersvakbond knikt heftig, als hij Miguel hoort. "Het klopt," zegt hij, "zeeleeuwen vallen onze lijnen aan. Eerst staken ze hun snuit in de netten van de zalmkwekerijen op zee. Sinds de zalmen daar massaal stierven door een ziekte, hebben ze honger. Nu zijn wij de klos."

6_B6FV8149
De scherpe vishaken hangen aan de deksel van de kist met vislijnen

6_B6FV8242
Ijskoude vingers en tenen: Michelle kan het niets schelen. Ze heeft een zak vol kokkels verzameld.

In het kort:

• Uit de zee komt veel voedsel
• Door overbevissing en de groeiende vraag
naar vis, verdwijnen veel vissoorten
• De grootste Chileense kweekvissen gaan
naar het buitenland

Zand of water?

Voedsel uit de zee komt van hetstrand (schelpdieren die je uithet zand graaft), uit de open zee(vissen die je met lijnen en nettenvangt) en uit kweekvijvers in zee(zalmen die in kooien zitten).
Mijn broer heeft een scherp mosselmes, maar ik wroet gewoon met mijn blote handen in het zand.

Visverbod

"Veel erger is dat we maar 270 kilo vis per maand mogen vangen,"gaat de voorzitter door. "Daarmee verdienen we niet genoeg om van te leven". De marine controleert ons. Ze denken dat wij de oceaan leeg vissen. Maar dat kunnen wij met onze kleine bootjes niet eens! Laten ze liever de grote buitenlandse vistrawlers controleren."

Bhutan_6_kweekzalm
Natalie inspecteert de binnenkant van een kweekzalm

Voor het buitenland

Claudio is dol op de heek en zeepaling die zijn vader binnenhaalt. Op de vismarkt zijn alleen kleine exemplaren te koop. De grote jongens gaan altijd naar het buitenland. Net zoals de vette zalmen uit de viskwekerijen. Alleen de zalmen die uit de kooien zijn ontsnapt, liggen op de plaatselijke vismarkt. Geruchten gaan dat dieven er soms met vrachtwagens vol zalm vandoor gaan. Miguel: "Tja, dieven. Wij eten alleen wat mijn vader meeneemt."

Mosselbanken

In Zuid-Chili is vis dagelijkse kost. Aardappelen met vis, mosselen, kokkels en andere schelpdieren. Honger zullen kinderen daar niet snel krijgen. Het strand is net een vruchtbare akker. Er groeit van alles. Michelle: "We oogsten elke dag mosselen en venusschelpen. Helemaal gratis! Mijn broer heeft een scherp mosselmes, maar ik wroet gewoon met mijn blote handen in het zand."