Voeten van de vloer!

banner

Schoenenjanuari 2008

Voeten van de vloer!

Stampen en met je handen het ritme op je rubberlaarzen klappen. Gumboots lijken misschien niet cool, maar ze swingen de pan uit. Gumbootdansen is typisch Zuid-Afrikaans. Mijnwerkers bedachten het tijdens de  Apartheid was het Zuid-Afrikaanse staatssysteem dat tot 1990 groepen mensen van elkaar scheidde op grond van hun ras. Het systeem discrimineerde met name ‘zwarte’ en ‘gekleurde’ Zuid-Afrikanen.apartheid. De mijnen waarin ze werkten, stonden vol water.

Droge voeten

De bazen van de mijnen hadden uitgerekend dat het goedkoper was de mijnwerkers rubberlaarzen te geven in plaats van de mijnen droog te pompen. Omdat de mijnwerkers niet mochten praten, sloegen ze "woorden" op hun laarzen. De dans werd zo populair dat de mijnbazen gumboot-danswedstrijden organiseerden. De dans is nog steeds hot.

In Zuid-Afrika dansen ze met hun laarzen aan. Gumboots heten ze.

Jonge ballerina

Spitse voeten

Deze ballerina is Nina Volkova (11) uit Rusland. Zij danst bij de Bolshoi Ballet Academie in Moskou. Bij het woord pirouette weet zij meteen wat ze moet doen. Ook bij het woord port-debras. Alle balletdansers ter wereld kennen deze Franse woorden. In een tutu of maillot oefenen ze allemaal dezelfde bewegingen: voor een spiegel.

Spitzen zijn dansschoenen met een stukje hout in de neus

Sprookjesachtig

Klassiek ballet is al eeuwenoud. Het ontstond aan het hof van een Franse koning in de 17e eeuw. Bijzonder zijn de spitzen (spreek uit: spietzen). Dit zijn dansschoenen met een stukje hout in de neus. Zo kunnen de dansers op hun tenen blijven staan.