Vredesdorp in Colombia

banner

Vrijheidmei 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Vredesdorp in Colombia

Moestuin

"Kijk," legt juf Mariela uit. "Deze plant helpt goed als je een wondje hebt. Het sap zorgt dat de huid snel geneest. En dit blad leg je op een muggenbeet."
Maira, Ever en hun klasgenoten lopen door de moestuin van de school. Ze verbouwen er groente en fruit. Niet alleen voor zichzelf, maar voor iedereen in het dorp.
"Kom jongens, we gaan de ananas oogsten!"

rode lijn
Download de opdracht 'Filmpje kijken op het digibord'.
rode lijn

Emerson (12) en Maira (10)wonen in Colombia, een land vol geweld. Het dorp waar Emerson (rechts) en Maira (midden) wonen is een speciaal dorp: het is er veilig. Om het dorp staat een groot ijzeren hek om gewapende Colombianen buiten het dorp te houden.

Om het dorp staat een hoog, ijzeren hek.

Hoog hek

Elk jaar vieren de kinderen en ouders dat ze vrij zijn van geweld. “Dan doen we allemaal spelletjes, zoals spijkerpoepen en zaklopen,” vertelt Ever. “We zingen ook liedjes en we hebben zelfs ons eigen volkslied.”
Om het dorp staat een hoog hek. Vijanden blijven zo buiten de deur. Binnen het hek zijn de kinderen helemaal vrij, maar na zonsondergang mogen ze het hek niet uit.
“Soms zien we helikopters van het leger overvliegen,” vertelt Maira. “En laatst hoorden we takketakketakketakketak. Dat waren geweerschoten.”

Emerson (12) en Maira (10) wonen in Colombia, een land vol geweld. Het dorp waar Emerson en Maira wonen is een speciaal dorp: het is er veilig. In het dorp staat wel een monument dat herinnert aan een grote, bloedige aanslag die elf jaar geleden in de buurt plaats vond.

Maira: "Dit monument herinnert ons aan onze doden."

Stenen

Juf Mariela snijdt de ananas in stukken en maakt er sap van in de blender. De leerlingen drinken het ananassap en maken snorren van de schuimlaag. Iedereen lacht. Dan wijst Maira naar een rij witte stenen.
“Zie je dat monument daar?" Op elke steen staat de naam van iemand uit het dorp die door de oorlog is doodgegaan. Er liggen ook twee kinderstenen.
Maira: “Daarom wonen we hier, omdat we niet willen dat er nog meer mensen sterven door geweld.”

Maira en Ever (allebei 10 jaar) wonen in Colombia. In dat land is veel geweld. Maar het dorp waar de vriendinnen wonen is een speciaal dorp: een vredesdorp. Kinderen kunnen daar veilig buiten spelen.

Maira (links) en Ever kunnen veilig buiten spelen.

Wapens

“Het is best leuk om hier te wonen,” zegt Ever. “Het is heel veilig. Niemand maakt ruzie met elkaar. We doen en maken alles zelf.”
Het dorp van Ever en Maira ligt in de bergen in het westen van Colombia. In dit gebied is heel veel geweld. Gewapende groepen vechten tegen elkaar.
Op een dag besloten de inwoners van het dorp San Jose dat ze niet langer tussen de gevechten wilden leven. Ze bouwden een nieuw dorp: vredesgemeenschap San Jose.

Emerson (12) en Maira (10) wonen in Colombia, een land vol geweld. Het dorp waar Emerson en Maira wonen is een speciaal dorp: het is er veilig. Op school verbouwen de leerlingen groente en fruit voor alle dorpsbewoners.

Op school verbouwen de leerlingen groenten en fruit voor alle dorpsbewoners.

Baas

In het dorp is geen burgemeester of baas. De bewoners bepalen samen de regels.
“Er is wel een dorpsraad,” zegt Maira. “Mijn vader zit daarin. Hij geeft advies als er problemen zijn.”
Of ze hier later zelf ook wil wonen?
“Misschien. Ik wil in ieder geval naar de stad om te gaan studeren. Maar wat ik wil worden weet ik nog niet.”

De leerlingen van de school inet vredesdorp San Jose in Colombia hebben een schooltuin, waar ze groenten en fruit voor iedereen in het dorp kweken. Als de ananassen geoogst zijn, maakt de juf er sap van die de leerlingen in de middagpauze graag drinken.

In de pauze drinken de leerlingen zelfgemaakt ananassap.