Vrij & blij

banner

Vrijheidmei 2016

Download de handleiding en opdrachten Nieuwsbegrip (begrijpend lezen) en (wereld)burgerschap.

Nieuwsbegrip, handleiding Nieuwsbegrip, opdrachten (wereld)burgerschap, inleiding (wereld)burgerschap, opdrachten

Vrij & blij

Als je een lichamelijke of geestelijke beperking hebt of als alles en iedereen om je heen getroffen wordt door een ziekte, dan kan je behoorlijk gehinderd worden in je doen en laten.

Marie (12) uit het Afrikaanse land Sierra Leone: "In ons dorp heerste vorig jaar ebola. Om besmetting te voorkomen, mocht ik niet naar school en niet buitenspelen. De epidemie is nu voorbij. Ik kan weer naar buiten en dat voelt zo vrij!?

 

 "Ik ben nu niet bang meer voor ebola. De epidemie is voorbij."

rode lijn
Ebola is een virusziekte. Virussen zijn piepkleine beestjes, nog veel kleiner dan bacteriën. Het virus is erg besmettelijk en vaak dodelijk. Als je in contact komt met bloed, braaksel of de ontlasting van een zieke, kun je ook ziek worden. Dat kan ook gebeuren als je dieren eet die ebola hebben. Wetenschappers denken dat het virus ooit van vleermuizen kwam.
rode lijn

Marie (12) woont in het Afrikaanse land Sierra Leone, waar in 2015 een ebola epidemie heerste

 

rode lijn

Beperkte vrijheid

- 9 van de 10 kinderen in ontwikkelingslanden met een handicap gaan niet naar school. Hun beperking zorgt daarom voor onvrijheid.

- 115.000 kinderen in Nederland hebben astma. Het is de meest voorkomende chronische ziekte. Kinderen met astma hebben problemen met hun ademhaling. Soms zo erg dat boodschappen doen of naar school gaan er niet in zit. Laat staan dat je kan sporten of naar een dansfeest.
rode lijn

Geen Facebook!

Vrij surfen op intenet kan  niet overal. De regeringen van 45 landen leggen hun inwoners beperkingen op bij hun bezoeken van het wereldwijde web en twintig landen, waaronder China, Cuba, Iran, Libië, Myanmar (Birma), Noord-Korea, Oezbekistan, Saudi-Arabië, Sierra Leone, Soedan, Syrië, Tunesië, Vietnam en Wit-Rusland zijn zelfs 'internet-vijanden'. In China zijn Facebook en Twitter bijvoorbeeld geblokkeerd.

rode lijn

De dertienjarige Sarah (midden) werkte eerst in een pakistaanse steenfabriek. Nu gaat Sarah naar school.

rode lijn

button_535x55px_youtube

Vrijheid door onderwijs

Eerst werkte Sarah (13) uit Pakistan in een steenfabriek. Van het geld dat zij verdiende, kocht haar moeder eten. Maar nu gaat Sarah naar school. Haar moeder krijgt van een hulporganisatie elke maand euro 2,50 op haar rekening. De rekening staat alleen op de naam van Sarahs moeder, want moeders besteden hun geld vaker aan eten en medicijnen voor hun kinderen dan vaders.

 

Op school leert Sarah tellen en zingt zij er op los.
rode lijn

Nog meer vrijheid

- Op 5 mei vieren we in Nederland de vrijheid en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

- Het Vrijheidsbeeld is een standbeeld in New York. Het staat symbool voor de vrijheid. Het is ook een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

- In Nederland hebben we 8 officiële vrije feestdagen. In Finland hebben ze er wel 15.

- Op de eerste juli vieren mensen overal ter wereld dat op 1 juli 1863 de slavernij is afgeschaft. Deze dag heet ook wel Keti Koti. Dat betekent in het Surinaams 'gebroken ketenen'.
rode lijn