Waar kom al dat water vandaan

banner

waternovember 2012

Waar kom al dat water vandaan

Heel veel regen

In Bangladesh regent het ongeveer drie keer zoveel als in Nederland. Maar door de klimaatverandering verandert ook hier het weer. Zo blijft het soms te lang droog tijdens de  De moesson is een wind in tropische gebieden die een halfjaar lang uit een bepaalde richting waait, dan ongeveer 180° draait, en het volgende halfjaar uit die richting waait.moesson, waardoor het veel te warm wordt. Soms regent het juist plotseling heel veel. Vooral voor boeren die moeten zaaien en oogsten is dit lastig

Stormen

Rond november is de kans op tropische wervelstormen (cyclonen) het grootst. Als ze de kuststreek bereiken, veroorzaken ze grote overstromingen.

Een infographic waarin wordt verteld waar al het water in Bangladesh vandaan komt. Het begint met een moesson wind, die verzamelt warme lucht vol waterdamp boven de zee en blaast die over bangladesh. Daar ligt de Himalaya, de hoogste berg ter wereld. De lucht kan hier alleen maar omhoog. Daar boven is het koud, de waterdamp wordt weer water en dan begint het te regenen en te onweren en te regenen. Het water dat in de Himalaya valt, stroomt via de brede rivieren naar de zee. Tijdens de moesson komt daar heel veel regenwater bij.