Waar staat jouw hut

banner

Oude stadnovember 2009

Waar staat jouw hut

In Marokko heeft niet iedereen een plekje voor zichzelf in huis. Die ruimte is er vaak helemaal niet. 

Marokko

Ayoub (12) woont in het oudste deel van de stad Tétouan. Daar, in de medina, is het een krappe boel. Gelukkig was het dak van Ayoubs huis nog Niemandsland. Alleen de was hangt er soms te drogen. Ayoub: “Ik heb de hut met m'n buurjongen en beste vriend Hamza gebouwd. Eigenlijk om vergaderingen van ons voetbalteam te houden, maar dat bestaat niet meer. In huis is het vaak druk. Hier zit ik lekker rustig.” 

De dakhut van Ayoub en Hamza is net zo mooi ingericht als een echt huis. Het heeft banken, een tafel en een zeil als dak.
De dakhut van Ayoub en Hamza is net zo mooi ingericht als een echt huis

Nederland

De succesformule van een goede hut? Jesse (11) vindt dat een hut in elk geval op een klein huisje moet lijken. “Ik hoef niet persé droog te zitten, want als het regent ben ik toch liever binnen. Ik heb deze hut samen met mijn broertje en vader gebouwd. M’n vriend Maarten is er ook vaak.” Maarten: “Het leukste is dat je vanuit de hut druiven kunt schieten in het kopje thee van Jesse’s moeder. Ik zou maar oppassen als je langskomt!”

Het voordeel van een boomhut: hij valt niet op. Weinig kas op ongewenst bezoek. De hut van Jesse is tussen de bomen gebouwd.

Het voordeel van een boomhut: hij valt niet op. Weinig kans op ongewenst bezoek.

 

In het kort

- In Marokko hebben kinderen meestal geen eigen kamer.
- Net als Nederlandse kinderen bouwen Marokkaanse kinderen hutten (om even alleen te zijn).