Waar voel jij je veilig?

banner

WK in Zuid-Afrikamei 2010

Waar voel jij je veilig?

In Zuid-Afrika is veel criminaliteit. Mensen voelen zich daardoor vaak onveilig. Zal het WK voor meer veiligheid zorgen?

Nkosi (13) woont met zijn moeder, broertje en zus op de vijfde verdieping van een flat in Hillbrow, een wijk in Johannesburg. 
Nkosi: “Ik moet altijd voor het donker binnen zijn. Dat is rond een uur of zeven. In de winter is dat een uur vroeger. Ook m’n vriendjes moeten dan thuis zijn. ’s Avonds loopt hier geen kind op straat. Te gevaarlijk. Buiten lopen mannen die je kwaad doen. Ze drinken bier en breken in bij mensen. Een paar jaar geleden liep ik met mijn moeder van school naar huis. Plotseling werd vanuit een flat op vijf mannen in een busje geschoten. Ik heb het allemaal gezien. Het voelde alsof ik zelf doodging.”

9_Amber
Amber: "De hekken zijn eigenlijk niet nodig. Elke indringer schrikt van onze honden"

‘s Avonds

Amber (10) woont met haar ouders, zusjes en een grote broer in Plumstead, een buitenwijk van Kaapstad. 
Amber: “Ik mag ‘s avonds niet buitenspelen, maar met mijn zusjes mag ik wel overdag naar de winkel aan het einde van de straat. Daar ben ik trots op. Wij zijn de enige kinderen in de straat die dat mogen.”

Wachtwoord

“De meeste ouders zijn bang dat hun kinderen ontvoerd worden. Mijn moeder soms ook, dus ik moet altijd mijn mobiel meenemen. En we hebben een wachtwoord. Soms halen vrienden van mijn ouders die we niet kennen ons op van school. Als zij dan het woord ‘maanlicht’ zeggen, weten wij zeker dat het bekenden van mijn ouders zijn,” zegt Amber.

Honden

“Als ik ‘s nachts rare geluiden hoor ben ik wel eens bang. Op school vertellen kinderen enge verhalen over inbrekers en zo. Bijna iedereen uit mijn klas en in mijn straat heeft tralies voor zijn raam en hekken om zijn huis. Maar wij hebben Mist, Storm en Donder, drie hele grote honden, die alle inbrekers wegjagen.”

Kakkerlakken

“Het allerbangste ben ik voor kakkerlakken. Als ik er één zie, gil ik keihard. Ik voel me veilig als ik samen ben met Anastacia. Dat is mijn pop. Ik slaap altijd met haar. Ik kan me niet voorstellen dat er met het WK iets gaat veranderen. Het wordt veel drukker in de stad, dus komen er juist meer dieven!”

Extra sterk

Nkosi: “Als ik in bed lig ben ik vaak bang. Maar als ik bedenk dat God om me heen is, voel ik me veilig. Ik zeg dan tegen mezelf: ‘God heeft mijn raam extra sterk en onbreekbaar gemaakt. Niemand kan binnenkomen.’
Als ik bang ben, voel ik dat in mijn hoofd. Als ik autobotsingen of een vechtpartij zie, krijg ik hetzelfde gevoel. Het doet pijn.”

9_Nkosi

Nkosi mag door de draaideur. Overdag staat bij het hek van Nkosi's flat een bewaker. 's Nachts zelfs twee.

Politie

“Sinds vorig jaar heeft mijn flat een hek waar je met een pasje doorheen moet," vertelt Nkosi. ''Ik voel me nu veel veiliger en ik ben blijer dan vroeger. Tijdens het WK wordt de veiligheid groter. Overal is politie die gevaarlijke mannen in de gevangenis stopt. Iedereen durft dan de straat weer op. Soms geloof ik niet dat het echt beter wordt. Als ik somber ben, denk ik dat mensen met elkaar zullen blijven vechten.”

Veiligheid tijdens het WK

De Zuid-Afrikaanse regering doet er alles om mensen tijdens het WK een gevoel van veiligheid te geven. Meer dan 50.000 extra politieagenten gaan criminelen en relschoppers oppakken. Ook gaf de regering veel geld uit aan nieuwe helikopters, waterkanonnen, voertuigen en apparaten met de nieuwste veiligheidssnufjes.

8_Amber met honden

Amber met haar honden Mist, Storm en Donder.