Waarom gaan we niet voor goud én water?

banner

Goudoktober 2012

Waarom gaan we niet voor goud én water?

Bryan (13) woont dichtbij de grootste goudmijn van het continent: Yanacocha. Yana betekent ‘zwart’ in de taal van de indianen. Cocha betekent ‘lagune’. Over de mijn is veel gedoe. Veel mensen zijn fel tegen, anderen vinden dat goudwinning ook goede dingen brengt. Bryan heeft zijn eigen kijk op de zaak.

Heb je thuis iets van goud?

“Ja, in de microchips van mijn mobieltje en laptop zit goud. En mijn vader heeft een zware steen. Als je die met een loep bekijkt, zie je stukjes goud glinsteren.”

Bryan heeft zichzelf opgerold in het wiel
Bryan is 1 meter 50. Kun jij de hoogte van het vrachtwagenwiel schatten.

Wat doe jij met je laptop?

“Ik maak animatiefilmpjes met lego. Die zet ik dan op YouTube. Ik verzin bijvoorbeeld een verhaal over een slechte ninja die geld en diamanten uit een museum rooft. Voor de ambassade van Lego botst hij tegen een auto, waardoor de geldkoffer op straat valt. Voetgangers vechten om het geld. Iedereen raakt gewond en een andere ninja gaat er met de buit vandoor.”

Helpen je vrienden met filmpjes maken?

“Nee, die vinden er niks aan. Ze geloven niet eens dat mijn filmpjes op YouTube staan. Ik woon alleen met mijn vader. Hij moet vaak overwerken en daarom komt hij laat thuis. Als ik daarvan baal kijk ik op mijn laptop naar The Simpsons of Futurama, een science fiction tekenfilm.”

Wil jij later ook in de goudmijn werken?

“Nee, ik wil misschien vliegtuigbouwer worden.”

Hoe is dat, werken in de goudmijn?

“In mijn klas vinden ze het heel stom. Bijna iedereen is tegen de mijn. Ook al kun je er goed verdienen.” Mijn vader werkt er. Die vindt dat de mijn goed werk doet.”

Waarom zijn je klasgenootjes tegen de mijn?

“Ze zijn bang dat de natuur verdwijnt en dat ons drinkwater in de meren en rivieren vervuild raakt. Vroeger lieten de Spanjaarden de indianen goud delven. Toen gebeurde dat milieuvriendelijk. Later gebruikten ze veel kwik en giftige troep om het goud te verzamelen. Na het ongeluk in 2008 vinden veel mensen dat goudwinning alleen maar ellende brengt.”

Bryan heeft een tafel vol met lego. Hij maakt er figuurtjes en gebouwen van.
"Ik maak animatiefilmpjes met lego. Die zet ik dan op Youtube"

Ik wil misschien vliegtuigbouwer worden

Wat gebeurde er toen?

“In het dorpje Choropampa kantelde een vrachtwagen met 150 kilo kwik uit de goudmijn.De kwikbolletjes rolden over straat. Bewoners raapten ze op en gingen het koken. Ze dachten dathet goud was en dat ze rijk konden worden. Toen ze de kwikdamp inademden werden ze heel ziek,misvormd en gek. Yanacocha kreeg de schuld.”

Weet jij hoe kwik eruit ziet?

“Ja. Het zijn zilveren gladde bolletjes die je bijna niet vasthouden. Kwik zit in oude glazen thermometers, niet die moderne digitale. heb nog nooit een thermometer maar wel met zo’n oud ding gespeeld bij het fornuis. De temperatuur ging bij het vuur razendsnel omhoog. Heel gevaarlijk, het glas kon zo knappen.”

Denkt nu iedereen dat Yanacocha kwik verspilt bij het goud delven?

“Misschien. Mijn vader zegt dat ze heel goed opletten. Giftig water
wordt opgevangen in bassins met zwaar plastic op de bodem.
Maar veel mensen geloven dat niet. In 2014 willen ze een nieuw
goudwinningsgebied afgraven, bij Conga. Dan leggen ze vier
meren droog. Daarom zijn er veel protestmarsen. Zelfs kleuters op school roepen: Water, ja! Goud, nee! Maar de oplossing ligt niet alleen bij de mijneigenaren.”

Weet jij een oplossing?

“Waarom gaan we niet voor goud én water? En dan moet de regering ook meewerken. Politici uit Lima doen niks voor ons, tenzij ze geld krijgen dat ze in hun eigen zak steken. Daar hebben we niets aan. Mensen willen niet sterven van de dorst. Ze willen gezond zijn. En niemand wil arm zijn als je op een troon van goud woont….”

Bryan’s favorieten

Hobby: animatiefilmpjes maken met Lego
Muziek: soundtrack van The Matrix en Mortal Combat
Geur: verse cakejes
Eten: ceviche (rauwe visschotel met citroen)
Sport: hardlopen (is kampioen op school)