Water over de drempel

banner

waternovember 2012

Water over de drempel

Nederland

Leon (13) staat bij de IJssel. In de verte ligt Deventer, de stad waar hij woont. Hij wijst naar de huizen. “De rivier stond tot aan de rand van die huizen”, vertelt hij. “Het was begin vorig jaar, toen ik nog 12 was. Nooit eerder had ik de rivier zó hoog gezien.” Ook in Nederland veroorzaken rivieren overstromingen. Wanneer het water stijgt, lopen eerst de uiterwaarden vol. Leon: “Dat zijn grote gebieden langs de rivieren, waar expres geen huizen zijn gebouwd. Het zijn vaak weilanden waar paarden of koeien lopen. Leon vond de overstroming indrukwekkend. “Op een ondergelopen parkeerplaats waren mensen aan het kanoën. Erg grappig. Veel mensen kwamen kijken. Ramptoeristen? Nee hoor, eerder bewonderaars van een natuurverschijnsel.”

Leon staat bij een ondergelopen uiterwaarden van de Ijssel
Leon bij de ondergelopen uiterwaarden van de IJssel (2011)

Bangladesh

Yasmin (13) staat met haar moeder in de deuropening van hun huis op een riviereiland in de Jamuna-rivier. De rivier heeft vijf dagen eerder het hele eiland overspoeld. In Bangladesh wonen tien keer zoveel mensen als in Nederland, terwijl het land nog niet eens vier keer zo groot is. Bijna elk stukje grond wordt dan ook benut om iets op te verbouwen. Ook de riviereilanden of ‘chars’ (spreek uit: tsjors). Meer dan zes miljoen Bengalen, vooral arme boeren, wonen op een ‘char’. De grond is vruchtbaar, spotgoedkoop of zelfs gratis. Maar als in de regentijd het waterpeil stijgt, klotst het water er wel als eerste over de drempels van hun huizen. Yasmin houdt niet van de regentijd. “‘s Nachts moet je uitkijken voor muizen en ratten, die aan je tenen knabbelen als je slaapt. En overdag voor slangen die een droog onderkomen zoeken. Maar ja, die dieren zoeken ook een droge plek, in het veld verdrinken ze.”

Yasmin staat met haar moeder in de deuropening van hun huis te kijken naar de overstromingen. Het water heeft de rand van hun bed nog niet bereikt.
"Het water heeft de rand van ons bed en het kookplateau nog niet bereikt," vertelt Yasmin."we hoeven nog niet te vluchten."