Welkom in het ‘Paleis van de Pioniers’

banner

Cuba: dromenseptember 2008

Welkom in het ‘Paleis van de Pioniers’

OEFENEN VOOR LATER

Het ‘Paleis van de Pioneers’ in Havana, de hoofdstad van Cuba, wordt jaarlijks door 21.000 scholieren bezocht. Elk kind kan in en rondom het paleis kennis maken met het beroep dat het later wil kiezen. Of dat nu boer, tv- of radio presentator, imker of piloot is.

Voor de toegangspoort van het Paleis staat een groep pioniers bij de bushalte. Ze zingen strijdliederen als: “Fidel, Fidel, leve de overwinning. Verraders tegen de muur...!”
Schoolbussen met rokende en rammelende motoren komen het terrein op. Door al het lawaai hebben de leerlingen die ‘vliegles’ krijgen op het veld tegenover de bushalte moeite om de aanwijzingen uit de verkeerstoren te verstaan. Orieta doet gauw de deur van de cockpit dicht. Dan pakt ze de microfoon en meldt: “Toren Guevara, goedemorgen, hier Cubana 973, hoort u mij? We vragen toestemming te landen. Over.”

Over en sluiten

“Cubana 973, we horen u luid en duidelijk. U hebt toestemming om te landen. Windrichting 30 graden, windkracht 2. Zicht 10 kilometer, temperatuur 20 graden, over,” antwoordt klasgenoot Daniel vanuit de verkeerstoren. En dan werken ‘bemanning’ en ‘torenpersoneel’ een lijst vragen af. Net als op een echt vliegveld.

Orieta wil later graag piloot worden. In het 'Paleis van de pioniers' kan ze kijken of het vak wat voor haar is.

"Kunt u mij toestemming geven om te landen, over".

Uitproberen

Het Paleis van de Pioniers heeft drie oude vliegtuigen op de grond staan en in de toren staat een echt knoppenpaneel met instrumenten om luchtdruk, temperatuur en windsnel- heid te meten. In een cursus van een paar weken proberen brugklassers van veertien jaar of ze de luchtvaart leuk vinden.

In de studio

In een ander gebouw zit een tv-studio. Kinderen maken er wekelijks hun eigen tv-programma. “Stilte, we beginnen met de opnames!” roept Jessica, die een grote koptelefoon tegen haar oren duwt. Ze luistert naar de aanwijzingen vanuit de regieka- mer. “Lichten klaar? Camera in positie? Microfoon aan? Start!”

In het kort

- Schoolkinderen kunnen in het
pionierspaleis snuffelen aan een beroep
- Communistische Jeugdbrigade UJC is wieg
voor toekomstige leiders van Cuba

Ik word imker

Mario Antonio wil best imker worden. Nu mag hij mag van de meester niet te dicht bij de bijenkorven komen, omdat hij een bloes met korte mouwen draagt.

Pioniers

Ieder kind op Cuba is tot zijn veertiende lid van de ‘Pioniers van José Marti'. Marti was een held en dichter. De kinderen leren wat communisme betekent en hoe je je moet gedragen. Als je veertien bent, kun je je aanmelden voor de Communistische Jeugdbrigade UJC. Tenminste, als je geschikt wordt verklaard. Het is een hele eer lid te mogen worden. Je hoort dan bij de voorhoede, de allerbesten. In de UJC leren jongeren hoe ze later het land kunnen opbouwen.

Script

Terwijl de klas de opnames op een monitor bekijkt, vertelt Wendy: “We bedenken zelf het script. We besloten een programma over milieu te maken. Onze klas bezocht allerlei huizen en bekeek of alles schoon was en of er geen insecten of muggen in plassen water dreven. Van de beesten krijg je namelijk knokkelkoorts.”