Werken aan geluk

banner

Gelukmei 2011

Werken aan geluk

Sherab Dorji (10), Tandin Norbu (13) en Kinley Tenzin (10) zijn vandaag ongelooflijk happy. In vlot Engels ratelen ze van opwinding door elkaar. Morgen gaan ze voor het eerst naar een groot festival in een klooster in Punakha. Dit uitstapje staat bovenaan hun Geluks Top 3. Ze gaan chillen, naar de dansers en clowns kijken en lotjes trekken op de markt. Natuurlijk in hun mooiste kleren!

Chocolaatje

Tandin zit op een school ver weg. Vandaag kwam hij met de bus weer thuis. “Ik was zo blij om mijn broertje na lange tijd weer te zien! En in de bus gaf ik een chocolaatje aan een klein kind dat dankjewel
zei. Die dingen maken me gelukkig,” zegt Tandin met een glimlach. “Maar ik voel me ook wel eens rot. Vorige week bijvoorbeeld kreeg ik op mijn kop van mijn oom. Hij vond dat ik mijn kleren niet goed had gewassen. Toen zakte mijn geluksgevoel wel even naar een 4.”

Vorig leven

Sherab: “Toen ik gisteren in de bus zo wagenziek werd dat ik moest overgeven, voelde ik me ook echt rot! En als ik verlies met darten, moet ik soms huilen. Maar meestal ben ik een gelukkige jongen. De lama (= boeddhistische geleerde) heeft gezegd dat ik in een vorig leven monnik was en dat ik in dit leven, net als hij, ook een lama word. En bovendien erg rijk! “Ik was in een vorig leven een olifant,” roept Tandin, “en Kinley was een hond. Wij geloven in reïncarnatie, dat je na je dood opnieuw wordt geboren in een andere gedaante.”

Als iemand uit mijn klas andere jongens snoep geeft en mij niet, baal ik wel.

In het kort:

•Familie en vrienden zorgen voor geluk
•Boeddhisten geloven in reïncarnatie (wedergeboorte)
•Sporten en mediteren maken je rustig en blij

Sherab, Tandin en Kinley zijn heel erg blij, ze gaan morgen voor het eerst naar een groot festival in een klooster.
Op naar het festival!

Vrienden voor het leven

Volgens de jongens kun je werken aan je geluk. Bij je geboorte geeft een boeddhistische astroloog aanwijzingen hoe je het beste kunt leven. Daarnaast kent iedereen de algemene regels. “Wees tegen
iedereen vriendelijk en maak vrienden voor het leven.” Jaloers zijn maakt ongelukkig, weet Tandin uit ervaring. “Als iemand uit mijn klas andere jongens snoep geeft en mij niet, baal ik wel. Maar ik probeer
niet jaloers te zijn.

Yoga met de laptop

“Je moet goed zorgen voor je lichaam en je ziel. Bijvoorbeeld door te sporten en door aandacht te geven aan je geloof. Ik houd van tafeltennis en basketbal, dus dat doe ik zo veel mogelijk,” zegt Tandin. “Meditatie is ook belangrijk,” vult Sherab aan. “Op school doen we dat een paar keer per dag. Onze meester laat op zijn laptop een yogameester zien en die doen we na.”

Tandin, Sherab en Kinley eten een bordje rijst
Tandin, Sherab, en Kinley eten een bord rijst voor ze zich gaan omkleden.

 

Sherab trekt een gho aan, dat is een traditioneel kostuum
In Bhutan moeten mannen op feesten, op school en op kantoor verplicht een gho (traditioneel kostuum) dragen. Sherab heeft bij het aantrekken hulp nodig

Topje van je neus

Sherab: “Mediteren kun je leren. Je moet je geest openen. Dat gaat zo: handen op je knieën, ogen half dicht en naar het topje van je neus kijken, je tong licht tegen je gehemeltje houden, zodat je een beetje via je mond ademt en een beetje via je neus. Alles heel langzaam en met rechte rug. Ik vind mediteren niet altijd leuk, maar ja, ik word
ooit lama, dus ik moet wel….”

De vrienden genieten van het festival
De vrienden vinden de dansen prachtig, maar die clown met zijn opgeblazen condooms is pas echt lachen?!

Sigaretje

Sherab begint te giechelen: “Een keer had ik van papier een sigaretje gerold dat ik tijdens de meditatieoefening in de mond stak van een meisje naast me. De meester zag het niet, maar het meisje was
kwaad. En ik maar lachen..!”

Sherab aait over de buik van een lachende Boeddha, dat brengt geluk
Sherab aait over de buik van de lachende  Boeddha is een woord uit het Sanskriet. Deze naam gaf prins Siddharta Gautama uit Nepal zichzelf toen hij 'verlicht' werd.Boeddha; dat brengt geluk