Wie wint wat?

banner

WK in Zuid-Afrikamei 2010

Wie wint wat?

Straks is alles beter …

Het WK levert veel geld op. Toch lijkt het erop dat de allerarmste Zuid-Afrikanen er niet veel bij winnen. Er komen minder banen dan de regering en de FIFA (de wereldvoetbalbond) hebben beloofd en na het WK verdwijnen die banen weer.

Nieuwe stadions

In Zuid-Afrika zijn vijf nieuwe voetbaltempels gebouwd. Een aantal stadions is opgeknapt. Dat kost heel veel geld.
Zuid-Afrika, waar de helft van de bevolking straatarm is, draait op voor de meeste kosten. Dat is de regel: het gastland betaalt.

Strenge regels

'Vukuzenzele' betekent in het Zulu (één van de Zuid-Afrikaanse talen): wacht niet op anderen, word wakker en doe iets! Makkelijk is dat niet. De FIFA heeft hele strenge regels voor voor iedereen die een handeltje wil beginnen.

Soccer City Stadium voetbalstadion in Johannesburg is een stadion waar WK wedstrijden en de WK-finale wordt gespeeld. Op de voorgrond tijdelijke onderkomens voor arbeiders die aan het stadion werken.

Dit is het Soccer City Stadium voetbalstadion in Johannesburg. Hier wordt de WK-finale gespeeld. Op de voorgrond zie je tijdelijke huisjes van arbeiders die aan het stadion werken.

Dure mascotte

Het luipaard Zakumi is de mascotte voor het Wereldkampioenschap. Veel Zuid-Afrikanen waren boos toen ze hoorden dat Zakumi in China werd gemaakt. Ze vinden dat Zuid-Afrika de knuffel beter zelf kan maken. Dat levert banen op in eigen land. De FIFA heeft de productie in China gestopt.

FIFA verdient ongeveer 3,5 miljard euro aan WK!

Sportvelden

Voor kinderen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika is voetbal belangrijk. Er zijn alleen te weinig voetbalvelden, ballen en andere spullen. De media besteden daar tijdens het WK aandacht aan. Want allerlei organisaties willen dat het WK iets positiefs achterlaat voor voetballende kinderen. Ze vragen bedrijven om geld voor nieuwe sportvelden en materialen.