Wormenhotel

banner

Wormenhotel

Het dak van het hotel

AMSTERDAM- 8 mei 2015

De hoofdstad heeft er maar liefst zes nieuwe hotels erbij. En niet zomaar hotels... Wormenhotels! Tien kinderen waren bij de feestelijke opening op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Zij zorgden ervoor dat de wormen goed in de watten worden gelegd.

Wormenpoep

De Wormenhotels zijn natuurlijk geen echte hotels. Ze bestaan uit een houten gevel met daarachter een grote emmer. Met deze emmer kun je composteren. Dat betekent dat je van groente-, fruit- en tuinafval goede mest maakt voor de bodem. Wormen spelen een grote rol bij dit proces. Zij eten het plantaardige afval op en poepen het daarna weer uit. Wormenpoep zit bomvol goede mineralen waar plantjes hard van groeien!

De kinderen voor het hotel met een ijsje.
Na al het geglibber was het hoog tijd voor een ijsje.

Bodemhelden

Dat wormen goede mest maken, dat leerden Oualid (10) en Imran (10)  al  bij de schooltuinen. Maar dat ze zó belangrijk waren, dat wisten ze nog niet. Wormen zijn namelijk ook goed voor de aarde. Zij graven tunnels zodat water goed vervoerd kan worden door de grond. Ook geven ze de aarde zuurstof. Echte bodemhelden dus!

Boomfeestdag

Wil je meer lezen over wormen en onze bodem? Lees dan onze reportage tijdens Boomfeestdag. 

Afval verwerken

Dagelijks belanden er gigantische hoeveelheden aardappelschillen, klokhuizen en koffiedik in de vuilnisbak. Zonde! Want juist dit soort afval is het favoriete kostje van de worm. In een Wormenhotel leven zo’n 50 wormen die compost maken van juist dat afval en daar maken ze vruchtbare aarde van. Zelf een wormenhotel bouwen? Dat kan! Klik hier voor de handleiding.

Glibberig

Daarom worden de wormen vandaag extra verwend. De kinderen vullen de compostemmer. Eerst kleine stukjes karton, dan de verse aarde erbij. En als laatste de wormen. Op dat moment was het lachen, gieren en brullen. De wormen zijn namelijk erg glibberig en voor sommige kinderen is het moeilijk om ze vast te pakken . Imran had daar geen moeite mee. 'Ik heb ze wel vaker vastgehouden. Op de schooltuin'.

wormenhotel
Oualid, 10 jaar (links) en Imran, 10 jaar (rechts) met de wormen

 

Voetbalvelden

De organisatie FoodGuerrilla vraagt met de Wormenhotels aandacht voor onze bodem. Oualid: 'Ik heb vandaag geleerd dat we elke minuut 30 voetbalvelden aan vruchtbare grond verliezen!' Dit komt doordat de grootschalige landbouw vaak gif en zware tractors gebruikt om groente en fruit te verbouwen. Dit maakt de bodem ongezond.